Ενεργειακή Αναβάθμιση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων

Ενεργειακή Αναβάθμιση του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων
Τρίτη, 19/11/2019 - 11:21

Δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του διατηρητέου κτηρίου των παλαιών ανακτόρων, το οποίο θεμελιώθηκε το 1836, προκηρύχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.

Ο διαγωνισμός που αφορά σε παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο σύστημα ψύξης, στο κέλυφος του κτηρίου και στα συστήματα φωτισμού και θέρμανσης έχει προϋπολογισμό περίπου 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εργασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση νέων κουφωμάτων στις όψεις του κτηρίου και τη θερμομόνωση του δώματος, είναι απαραίτητες δεδομένου ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις του κτηρίου της Βουλής είναι απαρχαιωμένες.

Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 30%, ενώ η ενεργειακή τάξη του κτηρίου θα ανέβει κατά τουλάχιστον μία κατηγορία. Η ενεργειακή τάξη της Βουλής τώρα εμπίπτει στην τέταρτη (Δ) κατηγορία με βάση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που διαθέτει το κτήριο.

Όλες οι προσφορές για το έργο πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 12 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί. Η αποσφράγισή τους θα γίνει την ίδια ημέρα, ενώ οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο έτη από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για βουλευτές Αττικής

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση του ιστορικού κτηρίου, προτεραιότητα της Βουλής είναι να συνδράμει και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Μάλιστα για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει ήδη ξεκινήσει να ενημερώνει τους βουλευτές Αττικής ότι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία έχουν αυτονομία περίπου 200 χιλιομέτρων με κάθε φόρτιση.