«Οι παγκόσμιες συνθήκες που διαμορφώνονται το 2020, με σημαντικά θέματα που εγείρονται για το κλίμα, την ειρήνη και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, ενέχουν σοβαρές δυσκολίες και απαιτούν συνεπώς, πολύ μεγάλη προσοχή και στρατηγική στην άσκηση πολιτικής σε παγκόσμιο αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω και ότι θα διασφαλιστούν όλα όσα κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.
Τοποθετήθηκε στη συνέχεια για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας.
Για την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.
Μετά τη διάψευση των διαρροών της κυβέρνησης για ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, το διάβημα διαμαρτυρίας του Ιράν για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, και τις εξελίξεις όσον αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, χρειάζεται πολύ περισσότερη προετοιμασία και χρειάζεται ακόμη, η χάραξη μίας αποτελεσματικότερης εθνικής γραμμής. Είχε γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, με εμπορικές και ενεργειακές συνεργασίες, συμμαχίες και πρωτοβουλίες, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, την τριμερή συνεργασία 3+1, τη συνεργασία των τεσσάρων ηγετών στα Βαλκάνια που αναβάθμισαν σημαντικά το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Όλα αυτά, αμφισβητούνται, σήμερα, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της επιλογής του κυρίου Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις Η.Π.Α., να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος και άρα δεδομένους σύμμαχος. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ένας παθητικός υποστηρικτής των πολιτικών που υιοθετούν οι μεγάλες δυνάμεις, αλλά μια χώρα που διαμορφώνει και δεν ακολουθεί απλά την εκάστοτε διεθνή πολιτική ατζέντα.
Για τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας
Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κινήθηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα «καύσιμα» του ΣΥΡΙΖΑ, τα ταμειακά διαθέσιμα, το δημοσιονομικό χώρο, τα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και τα θετικά αποτελέσματα της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια. Αρχίζουν πια να διαφαίνονται, δυστυχώς για την κοινωνία και την οικονομία, κάποια από τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής, που όπως τονίσαμε και στη συζήτηση για τον «αναπτυξιακό» νόμο του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη, δεν έχει πραγματική αναπτυξιακή κατεύθυνση και, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, οδηγεί σε μειώσεις μισθών. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η έννοια των μεταρρυθμίσεων μεταφράζεται μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και στην ικανοποίηση αιτημάτων των λίγων και εκλεκτών επιχειρηματιών. Είναι σίγουρο ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να παράξει θετικά αποτελέσματα. Για αυτό βλέπουμε σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, μειωμένο τζίρο των εμπορικών καταστημάτων την εορταστική περίοδο και αύξηση του δείκτη ανεργίας.
Η κατεύθυνση αυτή αποτυπώνεται και στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητά, εν κρυπτώ, την τροποποίηση του επενδυτικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός, προς όφελος της εταιρείας, ενώ παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφασίζει την αύξηση των αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, με τις απολαβές του, πολιτικά διορισμένου, Διευθύνοντος Συμβούλου να φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 300.000 ευρώ. Όλα αυτά σε μία ΔΕΗ που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Χατζηδάκη, έχει καταρρεύσει.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τον τακτικισμό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με τη στάση «καλλιστείων» που έχει υιοθετήσει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την προσπάθειά της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, υποτιμά τους θεσμούς και τις δημοκρατικές λειτουργίες της Ελλάδας.
Σε σχέση με τη δεύτερη εκκένωση κατάληψης στο Κουκάκι, σημείωσε ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δημιουργεί, για άλλη μία φορά, νέα επεισόδια για επικοινωνιακούς λόγους ενώ, την ίδια στιγμή, αγνοεί τα πραγματικά αιτήματα των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας. Απόδειξη της επικοινωνιακής της πολιτικής είναι η πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής των Εξαρχείων που παρακολουθούν καθημερινά τους διακινητές και τις συμμορίες να δρουν ανεξέλεγκτες και ανενόχλητες στην περιοχή. Αποκαλύπτεται ότι το σύνθημα νόμος και τάξη είναι άλλο ένα εργαλείο πολιτικής εξαπάτησης που χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία, όπως το Μακεδονικό, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η αριστεία και η οικονομία.
Έκλεισε τέλος, τη συνέντευξη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, περί αλλοίωσης του ελληνικού πληθυσμού τη στιγμή που πνίγονταν οι πρόσφυγες έξω από τους Παξούς. «Οι δηλώσεις του κυρίου Γεωργιάδη είναι κυνικές και ανατριχιαστικές και δεν αντιστοιχούν σε εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας. Επιβεβαιώνουν δυστυχώς, την ακροδεξιά ατζέντα που έχει υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία από την εποχή Σαμαρά, από το 2012».