Συνέντευξη Σ. Φάμελλου στην εφημερίδα «Μακεδονία» και το δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο
Κριτική στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση ασκεί ο Σ. Φάμελλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Μακεδονία», και προτείνει, έστω και τώρα, προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών) για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και μέσων προστασίας, ευρύ πρόγραμμα αναλύσεων και νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ολιγωρεί και να ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές. «#ΜένουμεΣπίτι αλλά εξασφαλίζουμε υγειονομική κάλυψη σε όλους» δηλώνει χαρακτηριστικά ώστε «να μη λείψουν οι παροχές υγείας και ο γιατρός από κανένα ασθενή και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες».
Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία περιλαμβάνει γενναία και με σχέδιο στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και εγγυοδοσία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Τονίζει παράλληλα, πως από τις αποσπασματικές κυβερνητικές εξαγγελίες απουσιάζει η προστασία των μισθών και της πρώτης κατοικίας και η καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Επισημαίνει επίσης ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρεται στη συνέχεια, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να καταστεί υποχρεωτική για τρεις μήνες η κατάθεση του μισού μισθού των βουλευτών για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς και να αφορά όλους, βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και προέδρους φορέων.
Παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση εδώ και δύο εβδομάδες, να μην γίνει καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου αλλά παράταση εξόφλησης λογαριασμών, όσο διαρκεί η κρίση, και να καλυφθούν από την πολιτεία οι οφειλές για τις ευάλωτες ομάδες και για όσους έχασαν δουλειές, εισόδημα και επιχειρήσεις.
Ερωτηθείς τέλος, για την τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ξεκαθάρισε ότι: «Η διαδικασία τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του TITAN, εν μέσω πανδημίας και με αδυναμία διαβούλευσης και συνεδριάσεων, είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί αμφιβολίες και την αναξιοπιστία της διοίκησης. Η ευθύνη της διαδικασίας αφορά αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση και την Περιφέρεια».
Πώς βλέπετε μέχρι στιγμής την πορεία των υγειονομικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία; Είναι επαρκή;
Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα δίνει μια μάχη για τη ζωή και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα ξεκαθάρισε ότι θα βάλει πλάτη. Οι προτάσεις μας ήταν και είναι ξεκάθαρες, στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και των εργαζομένων σε αυτό όπως εξάλλου δρομολογήσαμε την περίοδο 2015-2019. Ζητάμε προσλήψεις, εξοπλισμό, νέες κλίνες σε εντατικές, διεύρυνση των εξετάσεων, μέσα προστασίας για τους υγειονομικούς, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ζητάμε να μη λείψουν οι παροχές υγείας και ο γιατρός από κανένα ασθενή και ιδιαίτερα από τις ευάλωτες ομάδες. Μένουμε Σπίτι αλλά εξασφαλίζουμε την υγειονομική κάλυψη σε όλους. Όμως η κυβέρνηση ολιγωρεί και ψάχνει λύσεις μόνο με εθελοντές. Δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το πάγωμα 4.000 προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών που είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού που απαιτούνται για να έχουν κίνητρο στήριξης του ΕΣΥ αλλά και τρόπος αντιστροφής του brain drain. Είναι παράλογο να μην προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές ενώ στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, και γενικά της Βόρειας Ελλάδας, κλείνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία και περιορίζεται η λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να μεταφερθούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία. Η μάχη κατά της πανδημίας πρέπει να δοθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία με διεύρυνση του εργαστηριακού ελέγχου, με δωρεάν εξέταση, με κατ’ οίκον φροντίδα, με διαθεσιμότητα γιατρού από το σύστημα υγείας, και όχι με δωράκια σε κλινικάρχες και καναλάρχες την ώρα της μάχης όπως κάνει η ΝΔ. Βάζουμε πλάτη δεν σημαίνει σταματάμε την κριτική και προφανώς δεν κάνουμε μικροπολιτική εν μέσω πανδημίας όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία π.χ στο Μάτι ή στη Μάνδρα. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε παραλείψεις της κυβέρνησης γιατί στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και όχι το όποιο πολιτικό όφελος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει πάρει όσον αφορά την εργασία και την οικονομία. Τι διαφορετικό θα είχε κάνει μια δική σας κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας;
Τα μέτρα για την οικονομία πρέπει να στοχεύουν στη στήριξη της κοινωνίας σήμερα και στην ανόρθωσή της μετά την κρίση αύριο. Η έξοδος από τα μνημόνια και το μαξιλάρι των 35 δισ ευρώ που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν μια θετική βάση. Λαμβάνοντας υπόψη επιπρόσθετα την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη και τη μη συμπερίληψη των δαπανών στους δημοσιονομικούς στόχους, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα παράλληλα με τη διεκδίκηση πιο γενναίων επιλογών όπως το ευρωομόλογο. Δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει η κυβέρνηση πόσο σκληρά θα δοκιμαστεί η οικονομία μας. Βλέπουμε μια αποσπασματική τακτική που δεν είναι δίκαιη για όλους, κλείνει τρύπες εκ των υστέρων, ενώ ταυτόχρονα αποδομεί πρόνοιες του κοινωνικού κράτους. Η δική μας πρόταση περιλαμβάνει γενναία στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση και εγγυοδοσία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και της αγοράς. Βραχυπρόθεσμα, η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των μισθών και του δώρου Πάσχα και την απαγόρευση απολύσεων και μεταβολής σχέσεων εργασίας όπως και κάθε αυθαιρεσία ή μαύρη εργασία. Μέτρα πρώτης ανάγκης που απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Ιδιαίτερη πρόνοια απαιτείται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους εμπόρους, τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου χρειάζεται αποκατάσταση εισοδήματος προφανώς με κάποιο άνω όριο και χωρίς να χαριστούμε σε αεριτζήδες και κύρια ένα ισχυρό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει από υπουργούς και βουλευτές να παραχωρήσουν τους μισούς τους μισθούς για τις ανάγκες των μέτρων κατά του κορονοϊού και στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέρει συμφωνήσατε. Μήπως πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση και από τις δύο πλευρές;
Ο πρωθυπουργός και η ΝΔ οφείλουν πρωτίστως να ενισχύσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και σε αυτό το καθήκον δεν υπάρχει κανένας χώρος για επικοινωνιακές κινήσεις. Εξάλλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 έχουν ταμείο αλληλεγγύης με ποσοστό των αμοιβών τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το μέτρο να είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό για τρεις μήνες, να μας αφορά όλους βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και προέδρους φορέων. Και το λέμε αυτό γιατί δυστυχώς αποφασίστηκε πρόσφατα η υπέρογκη αύξηση των αμοιβών σε πολλά γαλάζια παιδιά σε δημόσιους φορείς. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους συμπατριώτες μας που χάνουν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις που κλείνουν ή για αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και σε θέσεις ευθύνης. Για το λόγο αυτό προτείνουμε στον κ Μητσοτάκη να εντάξει στα ανθυγιεινά όλους τους υγειονομικούς.
Αυτή την περίοδο είναι κρίσιμη η λειτουργία των υποδομών ενέργειας αλλά και νερού. Υπάρχει θέμα ενεργειακής επάρκειας ή ζήτημα πρόσβασης των πολιτών σε ενέργεια και νερό;
Υπάρχει δυνατότητα αδιάλειπτης λειτουργίας δικτύων ενέργειας και νερού με την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων και με προσωπικό ασφαλείας όπου χρειαστεί. Αντίστοιχη ενίσχυση απαιτείται και στους τομείς καθαριότητας, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και διαχείρισης νοσοκομειακών αποβλήτων. Το πιο κρίσιμο όμως αυτές τις μέρες είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στα αγαθά της ενέργειας και του νερού όπου υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση της κυβέρνησης. Η πρότασή μας ως ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη. Καμία διακοπή νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου και παράταση εξόφλησης λογαριασμών όσο διαρκεί η κρίση και καμία αύξηση σε αυτά τα αγαθά το 2020. Η πολιτεία οφείλει επίσης να καλύψει το κόστος για αυτά τα αγαθά για τις ευάλωτες ομάδες και για όσους έχασαν δουλειές, εισόδημα και επιχειρήσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με την επικείμενη έναρξη της καύσης απορριμμάτων από το TITAN. Αν και στον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσατε με ανακοινώσεις κάποιοι σας καταλογίζουν ευθύνες ως πρώην κυβέρνηση. Τί τους απαντάτε;
Όπως δηλώσαμε δημόσια όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η διαδικασία τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας του TITAN, εν μέσω πανδημίας και με αδυναμία διαβούλευσης και συνεδριάσεων, είναι απαράδεκτη και τροφοδοτεί αμφιβολίες και την αναξιοπιστία της διοίκησης. Η ευθύνη αφορά αποκλειστικά τη σημερινή κυβέρνηση και την Περιφέρεια και δεν έχει καμία σύνδεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι οι βουλευτές ξεκαθαρίσαμε ότι σήμερα προηγείται η υλοποίηση δράσεων για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία όπου υπάρχει σημαντικότατη καθυστέρηση εφόσον δεν εφαρμόζονται ούτε τα νομοθετημένα κίνητρα ανακύκλωσης και αποτροπής της ταφής. Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκαν ο Εθνικός Σχεδιασμός Απορριμμάτων, η στρατηγική για την κυκλική οικονομία και η συμφωνία της πολιτείας με την τσιμεντοβιομηχανία με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική και τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα Σε όλα τα παραπάνω κείμενα, δεν περιλαμβάνεται καμία προοπτική καύσης απορριμμάτων αλλά δίνεται σε αντίθεση προτεραιότητα στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, κάτι που δεν βλέπουμε να υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση. Όσον αφορά στα εναλλακτικά καύσιμα, η εθελοντική συμφωνία θωρακίζει την κοινωνία μας αποτρέποντας διαδικασίες χωρίς ουσιαστική διάφανη διαβούλευση και ενημέρωση και χωρίς πραγματική ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Η μεθόδευση που ακολουθείται σήμερα έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαμε θεσπίσει αλλά και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.