Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους νέους κανόνες αναφορικά με τις βιώσιμες επενδύσεις με σκοπό να βοηθήσει την Ένωση στην επίτευξη των κλιματικών της στόχων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η νέα νομοθεσία προσδιορίζει το εάν μία νέα δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, ενώ οι νέοι κανονισμοί είναι έτοιμοι να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει έξι περιβαλλοντικούς στόχους και ορίζει μια οικονομική δραστηριότητα ως περιβαλλοντικά βιώσιμη υπό την προϋπόθεση ότι συνεισφέρει τουλάχιστον σε έναν από τους στόχους χωρίς να βλάπτει σημαντικά κανέναν από τους άλλους .
Οι στόχοι είναι οι ακόλουθοι:
- μετριασμός και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- αειφόρος χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων
- μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης αναφορικά με τα απόβλητα και την αύξηση της πρόληψης δευτερογενών πρώτων υλών
- πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης
- προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος
Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων. Η ίδια η Ένωση προτάσσει ότι η εγκαθίδρυση αυτών των πράσινων κριτηρίων αποτελεί κλειδί για την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων έτσι ώστε η Ένωση να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Αναφορικά με τις επενδύσεις η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Ένωση έχει ανάγκη επενδύσεων ύψους 260 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, στο ψήφισμα της 15ης Ιουνίου οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις εντός του προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, κάτι που αποτελεί μέρος της Πράσινης Συμφωνίας.
Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει και τις δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι συμβατές με την κλιματική ουδετερότητα αλλά θεωρούνται απαραίτητες για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία και χαρακτηρίζονται ως «διαδικασίες μετάβασης ή επιτρεπόμενες διαδικασίας» (transition or enabling activities).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι συγκεκριμένες διαδικασίες θα πρέπει να διατηρούν τις εκπομπές που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε επίπεδα που αντιστοιχούν στις καλύτερες επιδόσεις του τομέα.
Τα στερεά ορυκτά καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας ή ο λιγνίτης, εξαιρούνται από αυτό το πλαίσιο, όμως όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χαρακτηριστούν ως διαδικασίες μετάβασης ή επιτρεπόμενες διαδικασίας υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν της αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής ζημιάς.
Η επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Sirpa Pietikainen, δήλωσε: «Η ταξινόμηση για βιώσιμες επενδύσεις είναι ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη για τη οικονομία μετά τη λογιστική.
«Θα αλλάξει τα δεδομένα στον αγώνα κατά της της κλιματικής αλλαγής. Το να γίνει πράσινος ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση επενδύσεων που εξυπηρετούν τη μετάβαση σε μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη».
Περισσότερες πληροφορίες: www.europarl.europa.eu