Πτώχευση για τον Αμερικανό κολοσσό Chesapeake Energy

Πτώχευση για τον Αμερικανό κολοσσό Chesapeake Energy
Δευτέρα, 29/06/2020 - 14:52

Η Chesapeake Energy, η εταιρεία πρωτοπόρος στις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τις ΗΠΑ να ανέλθουν σε παγκόσμια δύναμη στο χώρο της ενέργειας, υπέβαλε την Κυριακή αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας λόγω του ότι τα χρέη των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μη διαχειρίσιμα.

Η εταιρεία υπέγραψε με τους δανειστές σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά κατά τη διαδικασία της πτώχευσης.

Η εταιρεία αποτέλεσε ηγέτη στο χώρο της εξόρυξης φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας μη συμβατικές τεχνικές για την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από το έδαφος, μια μέθοδο που αμφισβητήθηκε λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989 από τους Aubrey McClendon και Tom Ward με μια αρχική επένδυση 50.000 δολαρίων και επικεντρώθηκε στις εξορύξεις στις υπανάπτυκτες περιοχές της Οκλαχόμα και του Τέξας. Έγινε κολοσσός στις αγορές ενέργειας, επιτυγχάνοντας μια αποτίμηση αγοράς άνω των 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ μια σειρά από οικονομικά σοκ κατά την κρίση του 2008 δημιούργησε πλήγμα στην Chesapeake.

Την Παρασκευή στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 115 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι μετά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η εταιρεία θα διατηρήσει μονάχα μέρος της παραγωγής της στο αέριο ενώ θα σταματήσει τελείως της εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου.