Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είχε την Παρασκευή (3/7/2020) ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η στάση της Ελλάδας στο πλαίσιο των συζητήσεων για τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο, οι πολιτικές για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, και την ανάγκη για απόδοση προτεραιότητας στην αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών.
Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο, ο Δημήτρης Καραβέλλας ζήτησε από τον υπουργό να στηρίξει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων θέσεις που βελτιώνουν με μία σειρά από τρόπους, ξεκινώντας από την ενσωμάτωση στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 65% έως το 2030 και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κλιματικού οδικού χάρτη και την αναθεώρησή του κάθε πενταετία, όπως έχουν εκφράσει από κοινού οι ευρωπαϊκές οργανώσεις WWF, Greenpeace και Climate Action Network (CAN).
Σε σχέση με τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, ο Δημήτρης Καραβέλλας παρέδωσε στον Υπουργό επιστημονική έκθεση που δημοσιοποίησε προχθές το WWF Ελλάς με τίτλο «Μέτρα πολιτικής για τα πλαστικά στην Ελλάδα». Η έκθεση περιέχει μια σειρά από προτάσεις όπως η θέσπιση συστήματος εγγυοδοσίας (DRS) για τις πλαστικές φιάλες, η θέσπιση του «πληρώνω όσο πετάω», η επανεισαγωγή του τέλους ταφής για όλα τα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ, και η επιβολή αυστηρών ποινών σε παραβάτες της νομοθεσίας για τα απόβλητα. Ενώ αναμένεται από το ΥΠΕΝ το σχετικό κείμενο του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τα πλαστικά μιας χρήσης, το πλαίσιο μέτρων που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε ο Δ. Καραβέλλας, το ζητούμενο είναι μια ριζική αλλαγή στον τρόπο παραγωγής, διαχείρισης και ανακύκλωσης των πλαστικών. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, το ΥΠΕΝ θα χρειαστεί να κινηθεί με αποφασιστικότητα, εφαρμόζοντας πλήρως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας
Τέλος, σε σχέση με το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, ο Δημήτρης Καραβέλλας εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του WWF Ελλάς για την εκκρεμότητα κάτω από την οποία αδυνατούν να λειτουργήσουν πολλοί από τους φορείς διαχείρισης, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα του ν. 4685/2020, ζητώντας από τον υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους τουλάχιστον κατά τη μεταβατική αυτή φάση.
Δείτε περισσότερα:
- Θέσεις WWF, Greenpeace και CAN για τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο: https://www.wwf.gr/news/2399-thesi-tis-elladas-gia-ton-evropaiko-klimatiko-nomo
- Έκθεση WWF για τα πλαστικά: https://www.wwf.gr/news/2401-17-wwf