Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τίτλο «Going Green – Who is investing in energy efficiency, and why it mattersν σχετικά με τις επενδύσεις επιχειρήσεων σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με την έρευνα λιγότερες από τις μισές εταιρείες στην ΕΕ έχουν επενδύσει σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Όπου αυτό συνέβη, αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού επενδυτικού προϋπολογισμού των επιχειρήσεων.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν επίσης ότι, κατά μέσον όρο, μόνο το ένα τρίτο των κτιριακών τους εγκαταστάσεων πληροί τις βέλτιστες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Η έκθεση διαπίστωσε, ακόμη, ότι η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων γύρω από τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την υιοθέτηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
«Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη ανάκαμψη της Ευρώπης και την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Προσφέρουν μια συνδυασμένη προοπτική για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δείχνουν δε ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας.
Το 2019, μόνο το 40% των εταιρειών της ΕΕ έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Στη Σλοβακία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση (61%). Ακολουθούν η Ισπανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Μόνον αυτές οι επτά χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 47% των επιχειρήσεων έχουν επενδύσει στην ενεργειακή απόδοση. Αντιθέτως, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Γαλλία βρίσκονται στο άλλο άκρο του φάσματος.
Σε ό,τι αφορά το μερίδιό τους στις συνολικές επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δαπάνησαν μόνο το 10%, ενώ το ποσοστό για τις αμερικανικές εταιρείες ανέρχεται στο 12%.