O ΟΠΕΚ και σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη την μείωση των περιορισμών της παραγωγής πετρελαίου, από τον μήνα Αύγουστο, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένα δεύτερο κύμα του ιού θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ξανά την αγορά.
Σημειώνεται ότι από τον Μάιο ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ + συμφώνησαν τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή αλλιώς το 10% της παγκόσμιας προσφοράς, αφού ο ιός έπληξε το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.
Από τον Αύγουστο, οι περικοπές θα μειωθούν επίσημα στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ένας περιορισμός που θα διατηρηθεί μέχρι το Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι πραγματικές περικοπές θα είναι βαθύτερες, καθώς οι χώρες που εφάρμοσαν υπερπαραγωγή πετρελαίου κατά του μήνες Μάιο και Ιούνιο θα κάνουν επιπλέον περικοπές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο για να υπάρξει αντιστάθμιση, επομένως, οι συνολικές περικοπές αναμένεται να είναι περίπου στα 8,1 εκατομμύρια έως 8,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
«Καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση της συμφωνίας, τα προστιθέμενα αποθέματα που θα προκύψουν από την προγραμματισμένη χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου θα καταναλωθούν καθώς η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μετά από μια συνεδρίαση της υπουργικής συμβουλευτικής επιτροπής του ΟΠΕΚ +, γνωστή ως JMMC.
Επιπλέον δήλωσε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο θα παραμείνουν οι ίδιες με τον Ιούλιο, καθώς περίπου 0,5 επιπλέον εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που πρόκειται να παράγει η χώρα, θα διοχετευθούν στην εγχώρια αγορά.
Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού Brent έχει ανακάμψει στα 43 δολάρια το βαρέλι από το ιστορικό χαμηλό 21 χρόνων που σημειώθηκε τον Απρίλιο, στα 16 δολάρια το βαρέλι.
Η συγκεκριμένη ανάκαμψη επέτρεψε σε ορισμένους παραγωγούς των ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή. Από την άλλη, η Ρωσία και οι χώρες του ΟΠΕΚ που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο, είναι πρόθυμοι να μην ωθήσουν τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα για να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.
Την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέσα στο 2021 μετά την πτώση των 9 εκατομμυρίων βαρελιών φέτος.
Παρόλα αυτά, ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊου ανησυχεί πολύ την αγορά και τον ΟΠΕΚ + σύμφωνα με πηγές του Reuters. Σε σχετικά έγγραφα ο ΟΠΕΚ σημειώνει ότι «ένα δεύτερο ισχυρό κύμα» θα μπορούσε να μεγαλώσει το πλήγμα στη ζήτηση κατά 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως λιγότερα, φέτος.
Ένα τόσο αρνητικό σενάριο θα οδηγούσε τον ΟΠΕΚ σε αποτυχία διαχείρισης των τεράστιων παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή: Reuters