Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια για λογισμικό μέσα στο 2020, με σκοπό τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, του κόστους και των εσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της BloombergNEF.
Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι το ποσό θα αυξηθεί στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, λόγω της πίεσης που δέχεται ο τομέας για απαλλαγή από άνθρακα. Μάλιστα επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες αγορές για το λογισμικό θα είναι η Κίνα και η Ευρώπη με ποσοστό 26% και το 24% αντίστοιχα της παγκόσμιας αγοράς.
Η έρευνα υπογραμμίζει επιπλέον τη σημασία του μειωμένου κόστους των αισθητήρων IoT και των δικτύων τηλεπικοινωνιών κάτι που ενίσχυσε τη χρήση προηγμένων αναλυτικών εργαλείων όπως η διαχείριση απόδοσης, καθώς και η χρήση ψηφιακών εργαλείων ενισχυμένης πραγματικότητας (augmented reality).
Ένα ακόμα στοιχείο είναι η άνοδος του του cloud computing και η χρήσης τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπουν την προβλέψιμη συντήρηση (PdM) ενώ παράλληλα το έξυπνο δίκτυο έχει γίνει πιο αυτοματοποιημένο χάρη στο IoT και στα analytics.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εκτιμήσεις της BNEF αφορούν τις δαπάνες για το λογισμικό και όχι το κόστος της ψηφιοποίησης το οποίο είναι περίπου το διπλάσιο, λαμβάνοντας υπόψη το υλισμικό και τις επενδύσεις. Επιπλέον, οι παραγωγοί ενέργειας και οι διαχειριστές του συστήματος θα δαπανήσουν εκατομμύρια δολάρια σε λογισμικό για την πρόγνωση του καιρού, τη ζήτηση ενέργειας και για τις πλατφόρμες συναλλαγών.
Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη σημασία δίνεται στο λογισμικό παρακολούθησης εξ αποστάσεως για το οποίο ο αιολικός τομέας αναμένεται να επενδύσει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Η έκθεση αναφέρει ότι το 78% της αιολικής ισχύος θα διαθέτει λογισμικό παρακολούθησης, ενώ το το 40% θα χρησιμοποιεί λογισμικό για το πεδίο της συντήρησης.