Η Κίνα θα πρέπει να «βάλει φρένο» στην κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση των άνθρακα και να αυξήσει την αιολική και ηλιακή της ισχύ, για να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι έως το 2060.
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα στο Ελσίνκι, στην Κίνα υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή ισχύος από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες καύσης άνθρακα αλλά και από τις καινούργιες, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για το Πεκίνο να επιτύχει τον κλιματικό στόχο που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Xi Jinping νωρίτερα μέσα στο έτος.
Ο ερευνητικός οργανισμός ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να κλείσει όλους τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που κατασκευάστηκαν από το 2020 και να διπλασιάσει την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας την επόμενη δεκαετία.
Η χώρα θα πρέπει να στοχεύσει στη μείωση των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα περίπου κατά 680 gigawatts έως το 2030 - αντί των τρεχόντων σχεδίων για επέκτασή τους σε περίπου 1.300 gigawatts.
Χωρίς την κατάλληλη πολιτική παρέμβαση για να κλείσουν νωρίς αυτά τα πλεονάζοντα εργοστάσια και να σταματήσει η κατασκευή νέων, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από την Κίνα δεν θα μειωθεί σχεδόν καθόλου σε σύγκριση με το φετινό επίπεδο.
«Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι η κατάργηση του άνθρακα θα πρέπει να γίνει γρήγορα και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Στο πλαίσιο του σχεδίου επίτευξης της ουδετερότητας σχετικά με τον άνθρακα μέχρι το 2060, η Κίνα δεσμεύθηκε να επιτύχει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα έως το 2030, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί εφόσον αρχίσουν να μειώνονται άμεσα τα εργοστάσια άνθρακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Όσο η κατανάλωση άνθρακα συνεχίζει να μειώνεται σημαντικά, η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πριν το 2030, θεωρείται ένας σχετικά εφικτός στόχος", ανέφερε ο Yuan Jiahai, καθηγητής στο North China Electric Power University.
Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να οριστεί μια υψηλή τιμή άνθρακα στην αγορά άνθρακα και με τη σειρά της να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα. Η έκθεση ζήτησε επίσης τον συντονισμό μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης, των ομάδων προβληματισμού και άλλων ΜΚΟ με σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας.