Η Γερμανία είδε το πλεόνασμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να συρρικνώνεται σε 18,9 terawatt ώρες (TWh), ενισχύοντας έτσι την πιθανότητα αύξησης της εξάρτησής της από τις γειτονικές χώρες, καθώς κλείνει όλο και περισσότερους σταθμούς άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μειώθηκε κατά 11,6% στις 52,5 TWh το 2020, σε σύγκριση με τις 59,4 TWh το 2019, σύμφωνα με την Bundesnetzagentur.
Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2020 αυξήθηκαν κατά 38,8% σε 33,6 TWh, σε σύγκριση με 24,2 TWh το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία πρόκειται να θέσει εκτός λειτουργίας 3 στο από τους υπόλοιπους 6 πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία στο τέλος του 2021.
Επιπλέον, η χώρα έχει δεσμευτεί να εγκαταλείψει την παραγωγή άνθρακα έως το 2038 για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για την προστασίας του κλίματος.
Αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με βάση τον άνθρακα, συμφώνησαν την παύση της εμπορίας συνολικά 4,8 GW ισχύος από σκληρό άνθρακα από την 1η Ιανουαρίου. Επιπλέον, σε ξεχωριστή συμφωνία για την απομάκρυνση από τον καφέ άνθρακα, η RWE έθεσε εκτός λειτουργίας τον σταθμό λιγνίτη Niederaussem D, ισχύος 300 MW, στις 31 Δεκεμβρίου.
Η στρατηγική του Βερολίνου στοχεύει στην ενίσχυση των ΑΠΕ, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες, καθώς και στη βελτίωση των διασυνοριακών ροών. Μάλιστα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αύξησαν το ποσοστό ισχύος τους κατά 3,2% πέρυσι, φτάνοντας στο 49,3%.
Τέλος, η Γερμανία ξεκίνησε μια διασύνδεση με το Βέλγιο τον περασμένο Νοέμβριο και μια απευθείας καλωδιακή σύνδεση με τη Νορβηγία τον Δεκέμβριο.
Με πληροφορίες από: Reuters