Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά του κορωνοϊού αύξησε τη ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, η οποία πλησίασε πολύ τα «κανονικά επίπεδα» σε σύγκριση με τα τα κατά πολύ χαμηλότερα επίπεδα του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2020.
Παρόλα αυτά, τα ποσοστά κατανάλωσης του τρίτου τριμήνου είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του 2019, σύμφωνα με τις τριμηνιαίες εκθέσεις της Επιτροπής για τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Η έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ότι η άρση του lockdown και η χαλάρωση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα βοήθησαν έτσι ώστε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει το Σεπτέμβριο σε επίπεδα προ κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές.
Η δομή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάστηκε από σχετικά υψηλές τιμές και τη χαμηλή ζήτηση άνθρακα, tη βελτιωμένη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας και thn αυξανόμενη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που συνδυαστικά οδηγούν στον περιορισμό των συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας με βάση τα ορυκτά.
Ως αποτέλεσμα, η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 16% (-28 TWh) και το ποσοστό της στο ενεργειακό μείγμα στο 23%, φτάνοντας χαμηλότερα και από το 24% του φυσικού αερίου. Η παραγωγή άνθρακα υπέστη επίσης απώλειες, μία μείωση κατά 11% (-11 TWh) λόγω του αυξανόμενου κόστους του άνθρακα. Σημειώνεται ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύσιμο αέριο κατάφεραν να διατηρήσουν την παραγωγή τους αμετάβλητη χάρη στη συνεχιζόμενη εναλλαγή άνθρακα-αερίου.
Τα υψηλά επίπεδα νερού (υδροηλεκτρική) και η αυξανόμενη παραγωγή ηλιακής ενέργειας οδήγησαν στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ύψους 21 TWh, μία αύξηση κατά 33% αποτελώντας το 37% του ενεργειακού μείγματος κατά το γ’ τρίμηνο, μία αύξηση υψηλότερη σε σύγκριση με άλλες οικονομίες.
Η ζήτηση για ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα (ECV) είχε συνεχή αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τα κράτη μέλη επέκτειναν τις πολιτικές υποστήριξης με στόχο την παροχή κινήτρων στις αγορές. Περισσότερα από 273.000 νέα ECV καταγράφηκαν στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για ένα υψηλό τριμηνιαίο ρεκόρ που μεταφράστηκε σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αγοράς της τάξης του 10% - σχεδόν δύο φορές υψηλότερο σε σύγκριση με την Κίνα.
Η έκθεση αγοράς φυσικού αερίου δείχνει ότι η κατανάλωσή του κατά το τρίτο τρίμηνο στην ΕΕ ήταν ελαφρώς χαμηλή (0,6% σε ετήσια βάση) και ανήλθε σε 71 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Με την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 29% (κάτω των 12 bcm), οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 6% (στα 77 bcm), ενώ οι εισαγωγές ΥΦΑ ήταν κατά 15% χαμηλότερες.
Το τρίτο τρίμηνο του 2020, η τιμή spot TTF διπλασιάστηκε και έφτασε τα 12 ευρώ ανά MWh στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω και των ακυρώσεων φορτίων ΥΦΑ και εργασιών συντήρησης σε ορισμένες σημαντικές υποδομές, π.χ. πεδία φυσικού αερίου στη Νορβηγία και από τη γενικά θετική διάθεση στις αγορές βασικών προϊόντων ενέργειας. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν ακόμη χαμηλότερες κατά 19-27% σε ετήσια βάση.
Τέλος, η λιανική τιμή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 12% και 6% αντίστοιχα το τρίτο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019) για τους μεσαίους ετήσιους καταναλωτές, αντικατοπτρίζοντας την πτώση των τιμών φυσικού αερίου χονδρικής κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή/ ec.europa.eu