Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη, κατέθεσαν κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελληνικής πολιτείας με βάση τον Κανονισμό 941/2019 και τα περιφερειακά και εθνικά σενάρια κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» είχε προβλεφθεί με ακρίβεια, πολλές μέρες πριν από την εκδήλωσή του. Πώς δικαιολογούνται οι εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης πλέον των 250.000 νοικοκυριών που ως αποτέλεσμα έμειναν χωρίς φως, επικοινωνία, ζεστό νερό και θέρμανση για μέρες σε ‘πολικές’ θερμοκρασίες;
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Πέτρου Κόκκαλη, κατέθεσαν κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά την ελλιπή ετοιμότητα της Ελληνικής πολιτείας με βάση τον Κανονισμό 941/2019 και τα περιφερειακά και εθνικά σενάρια κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το καιρικό φαινόμενο «Μήδεια» είχε προβλεφθεί με ακρίβεια, πολλές μέρες πριν από την εκδήλωσή του. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έθεσαν υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις αδικαιολόγητες εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά που έμειναν χωρίς φως, επικοινωνία, ζεστό νερό και θέρμανση για μέρες σε ‘πολικές’ θερμοκρασίες.
Σχετικά με τον Κανονισμό 941/2019 και τα περιφερειακά και εθνικά σενάρια κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας:
Για να διασφαλιστεί η πρόληψη και η διαχείριση κρίσεων ηλεκτρικής ενέργειας, η αρμόδια αρχή κάθε κράτους μέλους πρέπει να καταρτίσει σχέδιο ετοιμότητας αντιμετώπισης κινδύνων με βάση τον Κανονισμό 941/2019 και με βάση τα περιφερειακά και εθνικά σενάρια κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Κανονισμός προσδιορίζει σενάρια κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την επάρκεια του συστήματος, την ασφάλεια του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού με καύσιμα με βάση τουλάχιστον τους ακόλουθους κινδύνους: α) σπάνιοι και ακραίοι φυσικοί κίνδυνοι· β) κίνδυνοι ατυχημάτων που υπερβαίνουν το κριτήριο ασφάλειας N-1 και εξαιρετικά έκτακτες περιστάσεις· γ) επακόλουθοι κίνδυνοι συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων κακόβουλων επιθέσεων και ελλείψεων καυσίμων.
Η προτεινόμενη μεθοδολογία περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία: α) εξέταση όλων των σχετικών εθνικών και περιφερειακών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων τυχόν υποομάδων· β) αλληλεπίδραση και συσχετισμό των διασυνοριακών κινδύνων· γ) προσομοιώσεις σεναρίων ταυτόχρονης κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας· δ) κατάταξη των κινδύνων ανάλογα με τις επιπτώσεις τους και την πιθανότητά τους· ε) αρχές για τη διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών με τρόπο που διασφαλίζει τη διαφάνεια έναντι του κοινού.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρακάτω:
Με αφορμή τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας της κακοκαιρίας Μήδεια που είχε προβλεφθεί έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έπληξε τη χώρα το διάστημα 15-18 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση 250.000 νοικοκυριά για πολλές ώρες και μέρες.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Αν εφαρμόζεται ο Κανονισμός 941/2019 σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης των κινδύνων στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα;
2) Πιο συγκεκριμένα έχει καταθέσει η Ελλάδα στον ACER βάσει του άρθρου 5, την πρόταση μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό των περιφερειακών σεναρίων κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την επάρκεια του συστήματος, την ασφάλεια του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού με καύσιμα για περιπτώσεις ακραίων φυσικών κινδύνων; και με βάση το άρθρο 8, δηλαδή την εκτίμηση βραχυπρόθεσμης και εποχικής επάρκειας;
3) Στο πλαίσιο του Κανονισμού ζήτησε η Ελλάδα τη συνδρομή των κρατών μελών σε έμψυχο δυναμικό ή/και υλικοτεχνική υποδομή;
Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Πέτρος Κόκκαλης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Κώστας Αρβανίτης
Αλέξης Γεωργούλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά