Η κυβέρνηση, είναι σαφές, πως δεν κινδυνεύει από τη Βουλή, η πλειοψηφία που διαθέτει είναι μεγάλη και ισχυρή και ουδείς προτίθεται να την ανατρέψει.
Ο πρωθυπουργός, επίσης, παρά τα αιτήματα κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) δεν προτίθεται να υποβάλλει παραίτηση.
Στη ΔΕΘ, μάλιστα, θεωρείται βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός, κάτω από τις πιέσεις θα εξαγγείλει ένα μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο, που ενδεχομένως θα ξεπερνά τα όρια των αντοχών της οικονομίας, όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση.
Η υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο, θα αδυνατίσει πολιτικά πολύ την κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν υπάρξει νέος γύρος αποκαλύψεων, εξέλιξη που θεωρείται και η πιθανότερη. Πέραν της αμφισβήτησης από την αντιπολίτευση, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να υπάρξουν και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις για πρώτη φορά στο κυβερνών κόμμα επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη- το θέμα των παρακολουθήσεων (και ιδίως της «νόμιμης», από την ΕΥΠ, παρακολούθησης του τρίτου κόμματος της Βουλής), δεν καταπίνεται εύκολα! Αν δε και οι δημοσκοπήσεις δεν συνεχίζουν να είναι μέλος του πολιτικού παιχνιδιού αλλά εργαλεία ανάλυσης της πολιτικής κατάστασης και των προοπτικών της και δείξουν τάσεις ανατροπής των συσχετισμών, τότε τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση, συνεπώς, το επόμενο διάστημα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανατροπής, αλλά πολιτικής νομιμοποίησης. Και υπό αυτή την έννοια θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθεί ο πρωθυπουργός μετά το Δεκαπενταύγουστο!