Νέες προειδοποιήσεις για διεθνή ύφεση

Νέες προειδοποιήσεις για διεθνή ύφεση
Τρίτη, 11/10/2022 - 12:12

Τι διαμηνύουν οι επικεφαλής ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στον υπόλοιπο κόσμο -δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα ο ομφαλός της γης και δεν ...πολυασχολούμαστε με τέτοια πράγματα- η ειδησεογραφία επικεντρώνεται και στις Γενικές Συνελεύσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες διεξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη από τη χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μέχρι το τέλος των εργασιών (στις 16 Οκτωβρίου) οι ειδήσεις που αναμένονται είναι πολλές.

Ήδη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διεθνή ύφεση το 2023. Συγκεκριμένα προέβλεψε πως το ένα τρίτιο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει τουλάχιστον δυο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος. Παράλληλα, προέβλεψε πως μέχρι το 2026 η παγκόσμια παραγωγή θα έχει απώλειες 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Είπε και πολλά άλλα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Ντ. Μπάλτας προειδοποίησε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος παγκόσμιας συρρίκνωσης το 2023. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλο μείζον θέμα,καθώς η ισχύς του δολαρίου αποδυναμώνει τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών με τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του χρέους τους να είναι υπαρκτός και ισχυρός.

Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, πως ένα όχι αμελητέο τμήμα επιστημόνων και πολιτικών ανησυχεί για τον ενδεχόμενο να υπάρξει στασιμοπληθωρισμός τη ΝΔ, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον κόσμο τη νέα χρονιά.