Η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, καθώς έως το καλοκαίρι θα υπάρξουν είτε μια εκλογική αναμέτρηση, είτε και δεύτερη-κανείς δεν θέλει να πιστέψει πως υπάρχουν κουφιοκεφαλάκηδες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τρίτες εκλογές!
Από τις κάλπες που θα στηθούν, ωστόσο, υπάρχουν οι εξής συνασπισμοί κυβερνήσεων που μπορεί να προκύψουν:
1. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή, αν δεν προκύψουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις, δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ακόμα και με την προσφυγή σε δεύτερες κάλπες. Ιδίως εάν μπει και έβδομο κόμμα στη Βουλή, με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη- Βελόπουλου απαιτείται ποσοστό που ίσως και να ξεπερνά το 40%, εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία των περιπτώσεων. Ακόμα και ο Μητσοτάκης που μιλά για αυτοδυναμία, υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει να το πράττει με στόχο τη συγκέντρωση ενός ποσοστού τέτοιου που θα του επιτρέψει –όπως ελπίζει- να ελέγξει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και να παραμείνει αρχηγός του κόμματος!
2. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Οι πιθανότητες την περούσα στιγμή είναι σχεδόν μηδαμινές και όχι μόνο γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το ενδεχόμενο, άλλωστε, σε μια τέτοια υποθετική περίπτωση, να γίνει δεκτός ο όρος του ΠΑΣΟΚ και να μην ηγείται ο Μητσοτάκης της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τον νυν πρωθυπουργό. Και να το δεχόταν, όμως, ο Μητσοτάκης να μην είναι αυτός αλλά τρίτο πρόσωπο πρωθυπουργός, πώς είναι δυνατόν να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με ένα κόμμα το οποίο θεωρεί βασικό του πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο; Σε μια τέτοια εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ θα ξαναπάθαινε ότι και το 2012-15 με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ευτελιζόταν έναντι του Μητσοτάκη. Κάποιοι κύκλοι, βέβαια, πιστεύουν ότι με την πάροδο του χρόνου και με τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά κυβερνητική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφόσον οι συσχετισμοί το επιβάλλουν, αλλά μάλλον υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, ενώ επιπλέον το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα διασπόταν!
3. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ: Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη από την πρώτη κιόλας Κυριακή των εκλογών, να αναδειχθεί στις κάλπες πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα οι συσχετισμοί δυνάμεων θα επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης. Βασικός σύμμαχος σε με ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι το ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΚΚΕ αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή του, ενώ με τους όρους που θέτει προς διαπραγμάτευση μάλλον …αυτοαποκλείεται και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Άποψη του υπογράφοντος είναι πως είναι πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, εφόσον βεβαίως οι συσχετισμοί το επιτρέπουν.
4. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ξορκίζει» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς θα πέσουν τα «προσωπεία» του «κεντρώου» πολιτικού. Αυτή τη στιγμή, όμως, ο πρωθυπουργός είναι πολιτικά απομονωμένος, χωρίς κανένα κόμμα από τον προοδευτικό χώρο να συζητά συγκυβέρνηση μαζί του, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Βελόπουλος να είναι ο μοναδικός εν δυνάμει σύμμαχός του, αν και διαψεύδει κατηγορηματικά ότι θα αποδεχθεί τυχόν πρόταση!
5. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Μάλλον πρόκειται για όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, καθώς η Κουμουνδούρου αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με οποιονδήποτε πρωθυπουργό, παρά μόνο εάν υπάρξουν μείζον εθνικός λόγος. Το ίδιο ισχύει και για τον σχηματισμό ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
6. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ …ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ: Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά στη ΔΕΘ, απέφυγε να απαντήσει στο ενδεχόμενο να πάρει βουλευτές από άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) αν του λείπουν κάποιες έδρες προκειμένου να συγκροτήσει κυβέρνηση! Πέραν του ότι αυτό θα επαναφέρει τις μνήμες του ΄63 με την Αποστασία που σημάδεψε την πολιτική καριέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (επιχειρήθηκε από τον ίδιο και το 1990, με την «αρπαγή» του Θ. Κατσίκη από το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου), δύσκολα θα βρεθεί πρόθυμους τόσους βουλευτές που εκτιμάται ότι θα λείπουν βάσει του εκλογικού νόμου- ίσως να ανέρχονται και σε οκτώ! Σε μια τέτοια περίπτωση, άλλωστε, θα οδηγηθούμε σε πολιτική ανωμαλία με μια θνησιγενή κυβέρνηση!
7. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟ ΑΝΟΧΗΣ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως εάν δεν υπάρξουν πολιτικές συμμαχίες.
8. «ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ»-Συγκυβέρνηση δηλαδή των δυο μεγάλων κομμάτων. Χωρίς καμία πιθανότητα!
(Το θέμα γράφτηκε για το iEidiseis)