Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους το κυβερνών κόμμα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και -λιγότερο ως προς το συγκεκριμένο θέμα- ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν στην επιφάνεια οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων.
Το μείζον πρόβλημα βεβαίως έχει το μέγαρο Μαξίμου, καθώς διαφοροποιήθηκαν 51 (!) βουλευτές της πλειοψηφίας, με 20 από αυτούς να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο "αδειάζοντας" τον πρωθυπουργό που υπέδειξε σε όποιους βουλευτές δεν υπερψηφίσουν να απέχουν (!) από την ψηφοφορία. Στη ΝΔ η "γκρίζα ζώνη" που προέκυψε από τους 7 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών διευρύνεται κατά πολύ με τις διαφωνίες στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μια ικανή καύσιμη ύλη ενόψει τυχόν αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές! Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός απέκτησε πλέον υπολογίσιμη δεξιά εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με το "Μανιφέστο" που παρουσίασε στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα έχει να αντιμετωπίσει στις ευρωεκλογές τη "λευκή απεργία" αυτού του μέρους των στελεχών του και πολύ πιθανόν και την αποχή μέρους της βάσης της "λαϊκής δεξιάς", μαζί με τον κίνδυνο υπερψήφισης ακροδεξιών κομμάτων ή και του ΚΚΕ! Από θεσμικής δε άποψης είναι πρωτοφανές μέλη της κυβέρνησης να μην υποστηρίζουν και να μην υπερψηφίζουν το νομοσχέδιό της και να παραμένουν στις θέσεις τους! Είναι χαρακτηριστικό πως το Μαξίμου δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει υπέρ του νομοσχεδίου ούτε 110 βουλευτές, ενώ το πρωί εξέφραζε αισιοδοξία ότι θα ψήφιζαν υπέρ ακόμα και 120 "γαλάζιοι"!
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως δεν έχει ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα στη φυσιογνωμία του, καθώς 11 βουλευτές του δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η αδυναμία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να πορευτεί συντεταγμένα επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να επιχερεί να διαχέει το δικό της πρόβλημα, μετατρέποντάς το σε συνολικότερο πρόβλημα μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος! έχει δε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν θα παραμείνει στη θέση της η Ευαγγελία Λιακούλη, η Γραμματέας της ΚΟ, που΄ήταν μεταξύ εκείνων που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη!
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφοροποίηση μόνο του Παύλου Πολάκη ναι μεν περιορίζει τις διαρροές, ωστόσο η εξέλιξη με τον βουλευτή Χανίων οδηγεί σε ευθεία αντιπαράθεση του προέδρου του κόμματος με το πρόσωπο που αν δεν τον εξέλεξε στην ηγεσία της Κουμουνδούρου τουλάχιστον συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό! Μια αντιπαράθεση που καθιστά ακόμα πιο περίπλοκο το εσωκομματικό τοπίο στην Κουμουνδούρου πριν τις ευρωεκλογές και κυρίως μετά από αυτό!
Εμφύλιος επικράτησε όμως και μεταξύ των κομμάτων της ακροδεξιάς, ο οποίος θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές!