Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η εξοικονόμηση από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έως το 2030. Επομένως, το όφελος για τους καταναλωτές θα είναι πολύ σημαντικό.
Ηλεκτρική Διασύνδεση: Σαντορίνη- Νάξος - Φολέγανδρος-Μήλος-Σέριφος
Πρόκειται για ένα έργο που ξεπερνά συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ευνοηθούν περισσότερα από 20 νησιά των Κυκλάδων. Το πρώτο κομμάτι του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.
Ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2024, αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο κομμάτι του έργου που αφορά τη διασύνδεση Φολεγάνδρου -Μήλου και Σερίφου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης «η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ».
Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής και ο ρόλος της «Αριάδνη Interconnection»
Το έργο της κατασκευής του κρίνεται αρκετά σημαντικό καθώς καθώς μόνο από την ολοκλήρωσή του θα εξοικονομηθούν από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας 300 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 60%. Η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2024 και το κόστος θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ. Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης του 20% της «Αριάδνη Interconnection», μέσω διαγωνισμού.
Το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ που έχει ορίζοντα το 2030 περιλαμβάνει μια σειρά από ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε: Κυκλάδες, Κρήτη, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Ελληνικό τμήμα διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του ελληνικού τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για το τμήμα Ν. Σάντα – Maritsa μήκους 30 χλμ. το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΜΕΤΚΑ.