Με τη λήξη αυτών των προθεσμιών η Αρχή προαναγγέλλει ότι θα προβαίνει σε έλεγχο για την τήρηση των προτύπων αυτών και θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των προμηθευτών που έχουν συμμορφωθεί.
Στην πραγματικότητα η ΡΑΕ δεν προτρέπει απλώς του προμηθευτές να εφαρμόσουν την ενιαία μορφή τόσο στους λογαριασμούς όσο και στις αιτήσεις προσφοράς προμήθειας, αλλά με τις Θετικές Αναφορές που προαναγγέλλει, επιχειρεί να τους πιέσει να ενσωματώσουν τα προτεινόμενα πρότυπα. Απώτερος στόχος, όπως τονίζεται στην απόφασή της, είναι η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, η ενημέρωσή τους με τρόπο σαφή και κατανοητό για τις χρεώσεις και τους όρους προμήθειας, καθώς και η δυνατότητα πραγματικής συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων.
Η ΡΑΕ στην απόφασή της δίνει ως προθεσμίες προσαρμογής τις ημερομηνίες ανάρτησης στην ιστοσελίδα της των θετικών αναφορών:
Τη δημοσίευση στις 30 Ιουνίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.
Τη δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022.
Με τις αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ στους λογαριασμούς ρεύματος δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.
Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης.