Στο Μέγαρο Μαξίμου προτρέπει τους καταναλωτές τον ΙΝΚΑ, να αποστείλουν αντίγραφα των λογαριασμών ρεύματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης.
Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας σημειώνει ότι, κάθε μέρα γίνεται αποδέκτης εκατοντάδων παραπόνων σχετικά με την ακρίβεια των τροφίμων, των καυσίμων αλλά κυρίως, της ενέργειας, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
«Έχουμε περίπτωση, στην οποία καταναλωτής κλήθηκε να πληρώσει 4500 ευρώ, ως ρήτρα αναπροσαρμογής. Τώρα, ίσως να πάρει 600 ευρώ. Λύθηκε το πρόβλημα;» σημειώνει η οργάνωση των καταναλωτών και προσθέτει: «Έχουμε περιπτώσεις ντροπής, όπως την περίπτωση συνταξιούχου των 700 ευρώ ο οποίος έλαβε λογαριασμό 1146 ευρώ, χωρίς να έχει αυξήσει την κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Από τα 1146 ευρώ του λογαριασμού, τα 1000 ευρώ είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.
Ακόμα και τώρα συνεχίζουν να έρχονται λογαριασμοί με ρήτρα καταστροφής.
Η αγανάκτηση, ο θυμός, ο οικονομικός και κοινωνικός πόνος των καταναλωτών δεν περιγράφεται. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και δεν αρκούν τα δήθεν μέτρα επιστροφής χρημάτων (έως 600 ευρώ), για να ανακουφίσουν την κοινωνία».
Το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, «γιατί είναι άδικη και καταχρηστική».
Ακόμη σημειώνει: «Ζητάμε την επιστροφή των χρημάτων που πλήρωσαν οι καταναλωτές για να καλύψουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ζητάμε να μην γίνεται καμία αποκοπή ρεύματος. Ζητάμε να μην γίνεται καμία μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αγανάκτησης καλούμε τους πολίτες καταναλωτές όλων των κατηγοριών να αποστείλουν αντίγραφα των λογαριασμών ρεύματος υπ’ όψη του Προέδρου της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διεύθυνση αποστολής αντιγράφων λογαριασμών ρεύματος.
Προς Μέγαρο Μαξίμου
Γραφείο προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης
Αξιότιμο κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Ηρώδου Αττικού
Αθήνα»
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Power Pass
Η καταβολή των ποσών θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.
Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.
Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.
Τα κριτήρια
Σύμφωνα με την τροπολογία που υποβλήθηκε, το Power Pass δικαιούνται όσοι έχουν μεικτό οικογενειακό εισόδημα (δηλαδή μετά τη φορολόγηση) μέχρι 45.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η επιδότηση αφορά την κύρια κατοικία του προσώπου -είτε αυτή του ανήκει είτε τη μισθώνει- και κυμαίνεται από 18 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την επιβάρυνση κατά το διάστημα από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάιο 2022. Επίσης, επιλέξιμες θα είναι και οι πρώτες κατοικίες προστατευόμενων προσώπων (π.χ. γονέας που μισθώνει σπίτι για το τέκνο του που φοιτά σε άλλη πόλη θα μπορεί να υποβάλει δύο αιτήσεις, μία για τη δική του κύρια κατοικία και μία για την κύρια κατοικία του τέκνου του).
Βάση αξιολόγησης όλων των αιτήσεων, αλλά και πηγή των στοιχείων της πρώτης κατοικίας θα είναι η φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2021 έως και 31-12-2021). Αν αυτή δεν έχει ακόμα υποβληθεί, η αντίστοιχη του φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως και 31-12-2020).
Με κωδικούς Taxisnet
Σύμφωνα με όσα έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι ομάδες εργασίας, η πλατφόρμα θα λειτουργεί με «κλειδί» τους κωδικούς Taxisnet. Αυτόματα, με βάση τον ΑΦΜ του προσώπου και την οικογενειακή του μερίδα, η πλατφόρμα θα τον ενημερώνει αν δικαιούται βάσει εισοδήματος το Power Pass ή όχι. Εφόσον το δικαιούται, στη συνέχεια θα καλείται να επιλέξει αν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για τη δική του πρώτη κατοικία ή για την πρώτη κατοικία προστατευόμενου μέλους της οικογένειάς του.
Αμέσως μετά, στο περιβάλλον της πλατφόρμας θα εμφανίζονται τα στοιχεία που θα αντλούνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, δηλαδή η διεύθυνση της πρώτης κατοικίας και ο αριθμός του «ρολογιού» ηλεκτροδότησης - είτε του ίδιου του αιτούντα είτε του προστατευόμενου προσώπου, ανάλογα τι έχει επιλέξει. Εφόσον τα στοιχεία είναι ορθά, τότε ο πολίτης θα κάνει κλικ στο πεδίο «επιβεβαίωση» ώστε να δηλώσει τον τραπεζικό του λογαριασμό και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.