Η πραγματικότητα αυτή έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό των διακανονισμών των οφειλών και στην αδυναμία όμως αρκετών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ενδεικτικά, της κατάστασης είναι τα λόγια του κ. Λευτέρη Ζαγορίτη (Συνήγορος του Καταναλωτή) στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα πως «υπάρχουν τρελές χρεώσεις, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών. Υπάρχουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής. Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής».
Μέχρι τις 10 Ιουλίου οι πάροχοι πρέπει να ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις
Την ίδια ώρα, με τροπολογία του το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με την προϋπόθεση να μην έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ. Επίσης, μπορούν να αλλάξουν πάροχο, χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση. Από την άλλη, οι πάροχοι θα πρέπει να αναρτήσουν μέχρι τις 10 Ιουλίου στις ιστοσελίδες τους τις αλλαγές στις χρεώσεις, λόγω της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια.
Διαφάνεια στους λογαριασμούς
Πριν λίγες ημέρες η ΡΑΕ ενέκρινε τα πρότυπα έντυπα “Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ” και υποδείγματος “Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ”. Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει οι πάροχοι τα πρότυπα έντυπα και μέχρι τις 31 Ιουλίου το υπόδειγμα λογαριασμού. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή η ένταση της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2021 «συνέτεινε στην ευρύτατη καταφυγή των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας στη δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης των συμβατικών όρων. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων της ΡΑΕ, διαφαίνεται ότι η άσκηση από τους Προμηθευτές του εν λόγω δικαιώματός τους δεν έγινε σύμφωνα με τις δεσμευτικές προϋποθέσεις του άρθρου 30 ΚΠΗΕ, με συνέπεια την εκκίνηση από τη ΡΑΕ διαδικασιών ακροάσεων και επιβολής κυρώσεων».