Πλέον οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους τις χρεώσεις της κιλοβατώρας τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις σε εκτίναξη των χρεώσεων και ο λόγος είναι ότι οι πάροχοι μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο θα διατηρούν στα ύψη τις χρεώσεις.
Άλλωστε, δεν είναι μυστικό πως πλέον τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα μειωθεί στο προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα δεν τις συμμερίζεται ούτε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται, πως μέχρι τις 10 Ιουλίου θα πρέπει οι πάροχοι να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους τις νέες χρεώσεις στα τιμολόγια τους. Αν και είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι εναλλακτικοί πάροχοι, η ΔΕΗ προεξόφλησε την κατάργηση της έκπτωσης 30% στα δικά της τιμολόγια. Να σημειωθεί, πως θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με την προϋπόθεση να μην έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ. Επίσης, μπορούν να αλλάξουν πάροχο, χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση.
Το ερώτημα από την άλλη πλευρά είναι εάν μέσα σε αυτό το τοπίο είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των επισφαλειών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέφερε πως οι πιο πολλές εταιρίες έχουν ρευστότητα και μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Επομένως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικός κίνδυνος.
Ερώτημα, επιπλέον παραμένει εάν οι εταιρίες, έχοντας ως δεδομένο ότι θα διατηρηθούν στα ύψη οι τιμές στο φυσικό αέριο θα απευθύνουν αίτημα στην πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία ενός οχήματος ρευστότητας. Στελέχη της αγοράς τους τελευταίους μήνες επισημαίνουν πως οι εταιρίες δεν εμφανίζουν μόνο κέρδη, αλλά έχουν και έξοδα, ενώ ανασφάλεια δημιουργεί και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πάντως η ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας μείωσε κατά 200 εκ. ευρώ τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.