Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης οι καταναλωτές παραμένουν αντιμέτωποι με υψηλές τιμές στην ενέργεια που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει με την εφαρμογή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Με τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν ουσιαστικά επιδοτείται ένα μέρος της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις για το μήνα Ιούλιο. Η επιδότηση λαμβάνει υπόψιν τη μέση χονδρική τιμή του προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Ιουνίου που η μέση τιμή της μεγαβατώρας σε 240 ευρώ. Η επιδότηση που ανακοινώθηκε θα είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά νοικοκυριά και αφορά όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, τα νοικοκυριά θα επιδοτούνται με 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η αντίστοιχη επιδότηση για το μήνα Ιούνιο ήταν 16 λεπτά.
Έτσι για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες ο καταναλωτής θα πληρώσει 45 ευρώ αντί για 105 ευρώ. Αυξημένη επιδότηση κατά 11,25% σε σχέση με εκείνη του Ιουνίου. Για κατανάλωση έως 600 κιλοβατώρες ο καταναλωτής θα πλήρωνε 210 ευρώ και μετά την επιδότηση θα πληρώσει 90 ευρώ.
Για κατανάλωση 1.200 κιλ. μιας τετραμελούς οικογένειας τετράμηνης κατανάλωσης το τελικό ποσό θα ήταν 420 ευρώ, αλλά με την επιδότηση το νοικοκυριό θα πληρώσει 220 ευρώ. Τα ποσά αφορούν το ανταγωνιστικό σκέλος.
Ένα χρόνο πριν η ίδια τετραμελής οικογένεια για 1.200 κιλοβατώρες σε τιμολόγιο χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής πλήρωνε 132 ευρώ μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος. Δηλαδή καταγράφεται αύξηση 66% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στο τιμολόγιο ρεύματος που πληρώνει. Υπενθυμίζεται, πως η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια της ΔΕΗ εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021.
Από τον Αύγουστο, όταν η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ενσωματώνεται στους λογαριασμούς θα εξαρτάται από τους παρόχους ο τρόπος τιμολόγησης, ο οποίος θα γίνεται με βάση τα μελλοντικά δεδομένα. Δηλαδή το πώς θα διαμορφώνεται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ένα μήνα μετά και όχι πριν όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Παραμένει επομένως ερώτημα εάν οι επιδοτήσεις, που θα ανακοινώνονται με βάση τους πόρους του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα απορροφούν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς.