ΡΑΕ: Στα «μανταλάκια» όσοι πάροχοι διαφημίζουν την κρατική επιδότηση ως δική τους έκπτωση

ΡΑΕ: Στα «μανταλάκια» όσοι πάροχοι διαφημίζουν την κρατική επιδότηση ως δική τους έκπτωση
Τετάρτη, 03/08/2022 - 07:49

Κάποιες από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια του Αυγούστου διαφήμιζαν ως έκπτωση την κρατική επιδότηση.

Στα «μανταλάκια» θα βγάλει αύριο η ΡΑΕ όσους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας διαφημίζουν δια της... δημιουργικής ασάφειας τις κρατικές επιδοτήσεις ως εκπτώσεις στα τιμολόγιά τους, παραπλανώντας τους καταναλωτές. Κάποιες από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα τιμολόγια του Αυγούστου διαφήμιζαν ως έκπτωση την κρατική επιδότηση που ανέρχεται στα 0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για οριζόντια επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία και ανεξάρτητα από το πόσες κιλοβατώρες καταναλώνονται.

Η ΡΑΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε φαινόμενα πρόσφατων παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των Χρεώσεων Προμήθειας, τεχνηέντως αποσιωπώντας το ότι οι εν λόγω «εκπτώσεις» συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Ευδιάκριτη σήμανση ότι πρόκειται για κρατική επιδότηση

Είναι αυτονόητο, αναφέρει η ΡΑΕ, ότι η συγκεκριμένη επιδότηση χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και δεν είναι έκπτωση που παρέχεται από τους προμηθευτές στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής και ποιαδήποτε αναφορά, απεικόνιση ή συνυπολογισμός του ποσού εκ της εν λόγω κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια των Προμηθευτών πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ως προερχόμενη από την Πολιτεία.

Η ασάφεια των εταιρειών

Κάποιες από τις εταιρείες, όπως διαπιστώνει η Αρχή, στις διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές τους κυριαρχεί η ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως «μείωσης», «έκπτωσης» ή «εναλλακτικής έκπτωσης» της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν το ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως προμηθευτή. Αντίθετα την παρουσιάζουν ως δικό τους προνόμιο, τακτική που είναι παραπλανητική δίνοντας ψευδείς εντυπώσεις στους καταναλωτές για την τιμολογιακή τους πολιτική. «Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του. Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής» αναφέρει η ΡΑΕ κάνοντας λόγο για καταχρηστικές πρακτικές που παραβιάζουν το υφιστάμενο πλαίσιο.

Κ. Σκρέκας: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και καταστρατήγησης του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίσαμε για την προστασία των καταναλωτών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Αναφέρθηκε στους χειρισμούς για την προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα:

-Την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι πάροχοι προχώρησαν στην αύξηση των παγίων τελών, με τροπολογία μπήκε πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη.

-Εχει προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές ενέργειας υποχρεούνται να δηλώνουν κάθε 1η του μήνα την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει στο επόμενο διάστημα, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πλήρη ενημέρωση και να αποφασίζουν ανάλογα.

-Θεσπίστηκε δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν κάποια αποζημίωση, χωρίς να υπόκεινται σε κάποιο «πέναλτι». Κάθε καταναλωτής μπορεί να αλλάζει πάροχο αζημίως, όταν διαπιστώνει ότι υπάρχει άλλος πάροχος που έχει πιο φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βεβαίως εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό του.

-Μπήκε μπήκε ήδη σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρεί άμεσα και μεταφέρει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών.