Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.
Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.
Σε ό,τι αφορά τις αγορές ηλεκτρισμού και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα collateral, κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.
Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της Κομισιόν που θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με το προσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και τους πυρηνικούς σταθμούς ανώτατο όριο τιμής τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτό θα περιόριζε τα έσοδα των παραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς.
Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα αντιμετωπίσουν έκτακτη εισφορά κερδών. Οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα πρέπει να καταβάλουν «εισφορά αλληλεγγύης» ύψους 33% επί των υπερβολικών κερδών τους το οικονομικό έτος 2022.
Ωστόσο, η Επιτροπή υπαναχώρησε από ένα αρχικό σχέδιο για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.
Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»
Οι σημερινές προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν από την Πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η Πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη από την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναφερθεί με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω γίνονται τώρα επίσημες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητας του μηχανισμού που εφαρμόζουμε στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επίσης καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων προς την Κομισιόν από τον Μάρτιο. Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης».