Το επιχείρημα τους πως η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στους πολίτες, χωρίς να έχουν τα απαιτούμενα εργαλεία. Ειδικά, το τελευταίο διάστημα ασκείται κριτική στο πρόγραμμα ανακύκλωση στις συσκευές και συγκεκριμένα λέγεται ότι είχε γραφειοκρατικές δυσκολίες, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση πως καθυστέρησε στην προκήρυξη χρήσιμων εργαλείων όπως την αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων.
Η κριτική που ασκήθηκε και από παραγωγικούς φορείς το τελευταίο διάστημα ήταν πως αντί για την επιδότηση των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας τον τελευταίο χρόνο θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Είναι όμως το νέο σύστημα εφαρμόσιμο; Τις τελευταίες ημέρες σε συνεντεύξεις τους τόσο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης όσο και πρόεδρος των τεχνικών Κώστας Μανιάτης επισημαίνουν πως δεν είναι εφαρμόσιμο το νέο σύστημα. Εάν για παράδειγμα ένας καταναλωτής ήταν την περσινή χρονιά σε μικρότερο σπίτι και μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο τότε θα είναι δύσκολο να εμφανίσει μειωμένη κατανάλωση, σε σχέση με το περσινό διάστημα.
Πάντως κατά 12,2% μειώθηκε η ζήτηση στο δίκτυο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που δείχνει ότι τα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος, ωστόσο για να μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση εάν ξεπερνούν τις 500KW θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Το βάρος πέφτει στα νοικοκυριά που καλύπτουν τις ανάγκες σε θέρμανση με κλιματιστικά ή σόμπες.