Στη κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει και νομοθετεί μια σειρά μέτρων που προκαλούν μεν αντιδράσεις στην αγορά αλλά υιοθετούνται προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Στόχος είναι τα κονδύλια για τις επιδοτήσεις να προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο ως γνωστόν καταλήγουν διάφοροι πόροι όπως τα έσοδα από τον νέο μηχανισμό χονδρεμπορικής αγοράς, τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή η κυβέρνηση έχει συλλέξει μέχρι σήμερα πάνω από 2,2 δις. ευρώ.
Ειδική εισφορά 10 ευρώ/MWh στις μονάδες φυσικού αερίου
Έτσι χθες ο κ. Σκρέκας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία η οποία προβλέπει την επιβολή ειδικής εισφοράς 10 ευρώ/MWh σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Η εισφορά θα ισχύσει από τον Νοέμβριο και θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την εισφορά εξαιρούνται οι μικρές μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού -Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.ΘΥ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται ανά μήνα από τον ΔΕΣΦΑ και θα ενημερώνονται στο τέλος κάθε μήνα τόσο οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ηλεκτρισμού όσο και η ΡΑΕ. Η είσπραξη της εισφοράς θα γίνεται από τον ΔΕΣΦΑ και στη συνέχεια θα καταβάλλεται στον ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΝ προχώρησε στην κίνηση αυτή καθώς διαπιστώθηκε ότι μετά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου οι τιμές ηλεκτρισμού κινούνται κάτω του πλαφόν που έχει τεθεί και ως εκ τούτου η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου στο ΤΕΜ είναι τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο σχεδόν μηδενική.
Επίσης με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εξουσιοδοτείται ο ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των χρεώσεων ΥΚΩ που επιβάλλονται στο σύνολο των λογαριασμών του ρεύματος από την 1η Νοεμβρίου.
Αναθεώρηση χρεώσεων ΥΚΩ και μηχανισμός για τα υπερέσοδα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με την τροπολογία, η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για την αναθεώρηση των ΥΚΩ θα προβλέπει τη δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ. Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα ο κ. Σκρέκας το συγκεκριμένο αποθεματικό στο λογαριασμό των ΥΚΩ θα μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων αν και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο μεγάλη ενεργειακή κρίση παγκοσμίως είναι εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό αυτό για την αντιμετώπιση της.
Πέραν αυτών χθες στη Βουλή ο κ. Σκρέκας επανέλαβε για μια ακόμη φορά την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ακόμη μηχανισμό είσπραξης των υπερεσόδων της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. ‘Όπως είπε την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο. Και τα έσοδα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής για την επιδότηση των τελικών λογαριασμών του ρεύματος.
Η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών
Αναφορικά με τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 και τα οποία έχει νομοθετηθεί ότι θα φορολογηθούν με ποσοστό 90% αλλά δεν έχουν καταλογιστεί, εκτιμάται ότι ίσως και εντός της επόμενης εβδομάδας να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την είσπραξη τους εντός του έτους. Το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 400 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 200 αφορούν τη ΔΕΗ και ο καταλογισμός τους θα γίνει κατά προσέγγιση, πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές και θα ακολουθήσει στο μέλλον εκκαθάριση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο με τις χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο που η τιμή της κιλοβατώρας έφτασε και στο 1,1 ευρώ, η συνεισφορά του προϋπολογισμού ήταν πολύ μικρότερη ενώ για τον Νοέμβριο η κατάσταση μοιάζει διαχειρίσιμη. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ ποσό που αναμένεται να καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.