Η εικόνα της ακριβότερης χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη παραμένει και σήμερα για την ελληνική αγορά αφού η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 259,16 ευρώ/MWh. Γενικά η τάση στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μικτή, με τις χώρες των Βαλκανίων, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία να είναι εκείνες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο και τις υπόλοιπες αγορές, κυρίως της δυτικής Ευρώπης να σημειώνουν πτώση. Στη Γερμανία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 177,29 ευρώ/ΜWh (+10,3%), στη Γαλλία στα 184,31 ευρώ/MWh (-5,6%), στην Ιταλία στα 253,02 ευρώ/MWh. H φθηνότερη όλων είναι η Νορβηγία με 50,03 ευρώ/MWh.
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία καταγράφεται μείωση 21,6% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 109,66 ευρώ/MWh λόγω του περίφημου πλέον Ιβηρικού Μοντέλου, η υιοθέτηση του οποίου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, κατόπιν επιμονής της Γαλλίας.
Η ακριβότερη αγορά τον Οκτώβριο παρά την πτώση
Αν και η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού σημείωσε σημαντική πτώση κατά 44,2% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συνεχίζει να παραμένει η ακριβότερη της Ευρώπης. Η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 232,60 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 412 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο. Στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 211,50 ευρώ/MWh με πτώση 50,80% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η Ρουμανία στα 206,17 ευρώ/MWh με πτώση 45,58% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Όλες οι υπόλοιπες αγορές διαμορφώνουν τιμές κάτω των 200 ευρώ/MWh και παρουσιάζουν πτώση σε μηνιαία βάση κοντά στο 55%, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στο Σκανδιναβικό Χρηματιστήριο, -65%, όπου η μέση τιμή Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 73,74% ευρώ/MWh. Η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση από μήνα σε μήνα (-55,91%)παρατηρήθηκε στη Γερμανία, καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 152,60 ευρώ/MWh.
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που εφαρμόζουν πλαφόν στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, η διαφορά από μήνα σε μήνα ήταν 9,82% και 9,94% αντίστοιχα με τη μέση τιμή στα 127,21 ευρώ/MWh.
Πτώση του όγκου συναλλαγών
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για την εγχώρια αγορά είναι ότι ο όγκος συναλλαγών ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο περιορίστηκε. Η μείωση φθάνει στο 5,39% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η πτώση του όγκου συναλλαγών φθάνει στο 11,98%, πράγμα που σημαίνει μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού.
Η πτωτική πορεία της κατανάλωσης έχει ξεκινήσει από αρκετούς μήνες πριν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΕ, τον Σεπτέμβριο η κατανάλωση ρεύματος παρουσίασε αρνητικό πρόσημο μία τάση που πιστοποιεί πως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει ενισχυθεί η κουλτούρα της εξοικονόμησης, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί.
Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος, τα στοιχεία του Διαχειριστή αποτυπώνουν μείωση της ζήτησης κατά 5,55% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην περίπτωση της χαμηλής-μέσης τάσης, δηλαδή για τα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση ήταν ελαφρώς μικρότερη, στο 3,98%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους.
Όμως και τον Αύγουστο η πτώση ήταν στο 12,92% για το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα, με τη «βουτιά» στο δίκτυο διανομής να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να προσεγγίζει το 13,9%, έναντι του Αυγούστου του 2021. Τον Ιούλιο ήταν ο πρώτος μήνας που σύμφωνα με το δελτίο του ΑΔΜΗΕ καταγράφηκε η πρώτη σημαντική πτώση –κατά 11,8%- στο σύνολο της κατανάλωσης έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους.