Κίνητρα και μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και της κατανάλωσης ρεύματος εφαρμόζουν οι χώρες της Ευρώπης. Με εκπτώσεις στους οικιακούς καταναλωτές, με την παροχή εφάπαξ ή σε δόσεις χρηματικών ποσών οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναζητούν τρόπους για να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και ταυτόχρονα να μειώσουν και την κατανάλωσή του, στα πλαίσια βέβαια πάντα και της λήψης σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων για τη στήριξη των οικιακών καταναλωτών.
Στη χώρα μας, η κυβερνητική πολιτική των επιχορηγήσεων των λογαριασμών ρεύματος συνεχίζεται, όπως και η παροχή μπόνους στα τιμολόγια για όσα νοικοκυριά μειώνουν σε σχέση με πέρυσι την κατανάλωση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική μελέτη του Δείκτης Οικιακών Τιμολογίων Ηλεκτρικής Ενέργειας (HEPI) του Νοεμβρίου, που διενεργούν, σε 33 πόλεις της Ευρώπης, οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρεία «VaasaETT» και αφορά στην πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές.
Στην Αθήνα
Στη 14η θέση σε ό,τι αφορά το ύψος της κιλοβατώρας για τον Νοέμβριο βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του HEPI. Η μέση τιμή είναι στα 0,3049 ευρώ/kWh ή 30,49 λεπτά του ευρώ/kWh, όταν η ακριβότερη πόλη είναι το Βερολίνο με υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος (0,6419 ευρώ/kWh ή 64,19 λεπτά του ευρώ/kWh). Η τιμή στην Αθήνα για τα νοικοκυριά είναι κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. (0,3299 ευρώ/kWh ή 32,99 λεπτά του ευρώ/kWh).
Στις ακριβές πόλεις είναι επίσης η Ρώμη (0,6388 ευρώ/kWh), οι Βρυξέλλες (0,5915 ευρώ/kWh), η Πράγα (0,5338 ευρώ/kWh), η Κοπεγχάγη (0,5237 ευρώ/kWh), το Άμστερνταμ (0,5055 ευρώ/kWh) κ.ο.κ. Αμέσως μετά την Αθήνα ακολουθούν το Παρίσι (0,3008 ευρώ/kWh), το Ελσίνκι (0,2977 ευρώ/kWh), η Λισαβόνα (0,2533 ευρώ/kWh), ενώ οι πλέον φθηνότερες πόλεις είναι το Βελιγράδι (0,0847 ευρώ/kWh), η Βουδαπέστη (0,0906 ευρώ/kWh).
Τα κίνητρα των κυβερνήσεων άλλων χωρών
Οι κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους πολίτες προχωρούν η μία μετά την άλλη στην παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Έτσι, στη Μεγάλη Βρετανία, τα νοικοκυριά θα λάβουν έκπτωση 400 λιρών στον λογαριασμό ρεύματος, κατανεμημένη σε 6 ισόποσες δόσεις για περίοδο 6 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022, μέσω απευθείας πίστωσης από τον προμηθευτή τους, όπως και στην Ιρλανδία, όπου οι οικιακοί καταναλωτές δικαιούνται πίστωση 600 ευρώ, η οποία εφαρμόζεται σε 3 δόσεις των 200 ευρώ, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2022. Η πίστωση θα μεταφερθεί απευθείας μέσω προμηθευτών στους πελάτες τους στον λογαριασμό ηλεκτρικού τους ρεύματος.
Στην Ολλανδία, καθιερώνεται καθεστώς αποζημίωσης 380 ευρώ συνολικά για όλα τα νοικοκυριά, με μηνιαία πίστωση 190 ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ στο Βέλγιο, η αποζημίωση της κυβέρνησης για πρόσθετη στήριξη στα νοικοκυριά περιλαμβάνει ένα πακέτο 122 ευρώ επιστροφή μετρητών το οποίο παρέχεται σε 2 δόσεις των 61 ευρώ μηνιαίως ξεκινώντας από τον Νοέμβριο.
Μπόνους για τη μείωση της κατανάλωσης δίνουν και οι εταιρείες ηλεκτρισμού στο Παρίσι.
Στην Πράγα οι προμηθευτές εφαρμόζουν ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας δίνοντας στους πελάτες τους 1.500 κορώνες μετρητά αν μειώσουν κατά 10% τη χειμερινή περίοδο την κατανάλωση τους.
Στο Λονδίνο, οι πάροχοι ανταμείβουν τους πελάτες τους που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας σε ώρες αιχμής προσφέροντας τους 100 λίτρες μετρητά σε διάστημα δύο μηνών.
Φυσικό αέριο
Πολύ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κινούνται και οι τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα HEPI.
Όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες του Νοεμβρίου η Αθήνα σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών πόλεων βρέθηκε στη 16η θέση ως προς το ύψος της τιμής.
Για την ακρίβεια ήταν στα 0,1213 ευρώ/kWh, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 0,1517 ευρώ/kWh. Η Βιέννη και το Άμστερνταμ έχουν τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, στα 0,2934 ευρώ/kWh και 0,2928 ευρώ/kWh, αντίστοιχα.