Είναι δεδομένο πως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια κρίνεται αναγκαία για να μπορέσουν οι πολίτες να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Πάνω από το 60% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1980 είναι ενεργειακά αθωράκιστα, επομένως θα πρέπει να υπάρξει διοχέτευση χρημάτων προς τα προγράμματα εξοικονόμησης.
Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης υπάρχει μια γραφειοκρατία στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων η οποία είναι απογοητευτική και αποθαρρυντική. «Πρέπει τα προγράμματα να γίνουν πιο φιλικά στην κοινωνία και να τριπλασιαστεί το απόθεμα πόρων που θα κατευθυνθούν στα προγράμματα αυτά. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει αναβαθμιστεί μόλις το 10% των κατοικιών, περίπου 1% κάθε χρόνο, όταν η Σλοβακία και η Τσεχία πετυχαίνουν διψήφιο αριθμό το χρόνο. Επομένως, τα ποσοστά της Ελλάδας είναι απογοητευτικά» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, όλο αυτό διάστημα όπου γίνεται συζήτηση για την διαχείριση του ενεργειακού κόστους αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει περισσότερους πόρους σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας παρά να σταθεί μόνο στις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Όμως ένα πρόβλημα που συναντούν πολίτες που θέλουν να εγκαταστήσουν για παράδειγμα έναν ηλιακό ή να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ενός φ/β στέγης είναι η έλλειψη χώρου. Όπως μας επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης αυτό μπορεί να λυθεί με την δημιουργία μιας κοινόχρηστης εγκατάστασης. Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει το εμπόδιο της συναίνεσης που υπάρχει στις πολυκατοικίες για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες. Δεν γίνεται να υπερισχύει το καταστατικό της πολυκατοικίας.
«Είμαστε υπερ να μπουν φωτοβολταϊκά στις στέγες όμως το πρόβλημα υπάρχει στον αστικό ιστό που είναι ιδιαίτερα πυκνός και δεν υπάρχει χώρος στις ταράτσες. Η εξοικονόμηση πάντως που επιτυγχάνει ένα νοικοκυριό είναι αρκετά μεγάλη. Για παράδειγμα σε ένα σπίτι 100τ.μ. θα χρειαζόταν ισχύ γύρω στα 4-5KW. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμούς. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το ΥΠΕΝ το πρόγραμμα θα πριμοδοτεί γενναία τα συστήματα με την μπαταρία», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Tips για εξοικονόμηση ενέργειας
Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης δίνει μερικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. «Το «χρυσό» τρίπτυχο είναι: πρώτον να αλλάξουμε τις ενεργοβόρες συσκευές όπως τα κλιματιστικά και να πάμε σε νέες συσκευές, δεύτερον να γίνονται οι ετήσιες συντηρήσεις είτε στην θέρμανση, είτε στα κλιματιστικά, αλλά και συντηρήσεις σε άλλες κοστοβόρες συσκευές όπως στο φούρνο και στα ψυγεία (αλλαγή στο λάστιχο του ψυγείου). Τρίτον έξυπνες λύσεις στη θέρμανση όπως από τις από τις 8 ώρες τις μισές να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με κλιματιστικό inverter και τις άλλες μισές με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης.