Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε μια συζήτηση - εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα με τίτλο «Ενέργεια και ελληνική οικονομία: Δίκτυα υποδομών και αποκεντρωμένο μοντέλο παραγωγής». Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τσέκερη, αναλυτή ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, ThinkBee στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής State of the Union μεταξύ 2019 και 2022 είχαμε κατά μέσο όρο αύξηση του μεριδίου των ενεργειακών δαπανών κατά 1/3, σε ορισμένες χώρες μάλιστα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ περίπου 3,5 εκατ. πολίτες δεν ήταν σε θέση να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους το 2020. Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης αυτό το φαινόμενο θα είναι ακόμα πιο έντονο σύμφωνα με τον κ. Τσέκερη.
Η Ε.Ε. παρήγαγε ποσοστό ρεκόρ 12% της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2022 και 13% από την αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η τάση για τις ΑΠΕ είναι να φτάσουν το 69% το 2030. Είναι επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάπτυξη των ΑΠΕ καθώς σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ενέργειας όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή του φυσικού αερίου τόσο υψηλότερη είναι η χονδρεμπορική τιμή αν είχαμε μόνιμα πάνω από 40% από ΑΠΕ το 2022 θα είχαμε γλιτώσει το πρώτο εξάμηνο του έτους 40 δις ευρώ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Τσέκερης χαρακτήρισε όχημα για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης τις ενεργειακές κοινότητες και υπενθύμισε πως στην ηλιακή στρατηγική της Ε.Ε. προβλέπεται η πρόταση μιας ενεργειακής κοινότητας ανά δήμο για όλους τους δήμους της Ευρώπης που έχουν περισσότερους από 10.000 κατοίκους.