Μετά την προσφυγή στο ΣτΕ από την πολυεθνική Landis+ Gyr κατά της απόφασης αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας παράλληλα την αναστολή της διαδικασίας έρχονται νέες καθυστερήσεις στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και ακύρωση του διαγωνισμού αν τα ασφαλιστικά μέτρα γίνουν δεκτά.
Ο όμιλος, κατέθεσε προσφυγή αμφισβητώντας την απόφαση να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό από την πρώτη κιόλας φάση της διαδικασίας ενώ όπως επισημάνθηκε χθες από τη διοίκηση της εταιρείας αν δεν δικαιωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακολουθήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση του ΣτΕ για το πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας θα εκδοθεί σε 15 ημέρες ενώ η απόφαση για την ακύρωση του αποκλεισμού της από τον διαγωνισμό θα εκδοθεί μετά από 60 ημέρες.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί όχι μόνο καθυστερήσεις αλλά και αβεβαιότητα ως προς την έκβαση του διαγωνισμού πηγαίνοντας πίσω το έργο για την εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών προϋπολογισμού άνω του 1 δισεκ. ευρώ. Και αυτό την ώρα που ο διαγωνισμός αυτός έρχεται μετά από οκτώ χρόνια από την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, ο οποίος μετά από πολλές αναβολές κατέληξε σε ναυάγιο και επαναπροκηρύχθηκε το 2022.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr Group, Werner Lieberherr και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Landis+Gyr στην Ελλάδα Αριστείδης Παπάς, επεσήμαναν ότι η στάση του ΔΕΔΔΗΕ προκαλεί ερωτηματικά. Όπως είπαν ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr AG παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr A.Ε. στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD).
«Δεν παραλείψαμε να δηλώσουμε ως υπεργολάβο την εγκατάσταση στην Κόρινθο σε πολλαπλά σημεία του φακέλου» είπε ο σε συνέντευξη Τύπου ο CEO της ελβετικής εταιρείας, Werner Lieberherr, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η Landis & Gyr θα δικαιωθεί στην προσφυγή της.
«Το γράψαμε σε οποιοδήποτε έγγραφο απαιτείται. Είναι κατάφορη παραβίαση σε βάρος της εταιρείας μας. Στη συνοδευτική επιστολή ως μέρος την αίτηση συμμετοχής καταγράψαμε πού θα γίνει η κατασκευή. Κάναμε επενδύσεις στο εργοστάσιο που ξεπερνά τη δυνατότητα κατασκευής των 5 εκατ μετρητών ετησίως», συμπλήρωσε.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ως πρώτο βήμα προσέφυγε στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η οποία απέρριψε την προσφυγή. «Η ΕΑΔΣΥ επιβεβαίωσε τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά αυτό δεν είναι σωστό σε σχέση με το τι αναγράφεται και πού. Ο ΔΕΔΔΗΕ δε ζήτησε ποτέ διευκρινίσεις από την εταιρεία μας. Ας υποθέσουμε ότι ακόμη κι αν είχαμε κενά και ότι θα έπρεπε να είχαμε συμπληρώσει την ενότητα Γ ή τη Δ θα έπρεπε να ρωτήσει» σημείωσε η διοίκηση.
Πάντως, όπως είπαν ακόμη και αν δεν δικαιωθούν από το ΣτΕ, κάτι για το οποίο ωστόσο είναι αισιόδοξοι, θα προχωρήσουν σε προσφυγή στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπερ σημαίνει καθυστερήσεις.
Η αντικατάσταση των μετρητών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους για τον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς με τεράστια οφέλη για τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον. Αφορά στην εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε 7,5 εκατ. καταναλωτές χαμηλής τάσης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο διεκδίκησαν επτά επιχειρηματικά σχήματα εκ των οποίων τέσσερα πέρασαν στη δεύτερη φάση. Πρόκειται για:
-Την ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
-Την ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.
-Την σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
-Την ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.
Ετσι, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πλέον πολύπαθο έργο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η αναγκαιότητα του οποίου έχει καταστεί απολύτως επιτακτική λόγω και της ενεργειακής κρίσης.
Βεβαίως ο ΔΕΔΔΗΕ προγραμματίζει να έχει ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030 αλλά και έως τότε οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πληρώνουν λογαριασμούς με κατανάλωση που υπολογίζεται κατά προσέγγιση και μετά από μετρήσεις που γίνονται ανά τετράμηνο. Παράλληλα θα καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να ανταμειφθούν, με χαμηλότερα τιμολόγια ή με αυξημένες επιδοτήσεις όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν πράγματι έχουν επιτύχει ή όχι εξοικονόμηση που επεδίωκαν.