Το ζήτημα αυτό απασχόλησε την ημερίδα που διοργάνωσε τo Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δυτικής Αττικής (Ε.Ε.Β.Δ.Α).
Η μεταποιητική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει στην αποδοτικότητα για να μειωθεί η ενεργειακή ένταση ανέφερε στην εκδήλωση ο κ. Βασίλης Τσολακίδης Διπλ. Βιοαρχιτέκτονας Μηχανικός, πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημείωσε πως η διατήρηση του υφιστάμενου ενεργειακού μείγματος συνιστά "αυτοκτονία". Παραθέτοντας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία ανέφερε πως το 78% της ενέργειας στη χώρα αποτελείται από ρυπογόνα εισαγόμενα καύσιμα, μόλις 22% προέρχεται από εγχώριες πηγές, ενώ έχουμε χαμηλό εξηλεκτρισμό της οικονομίας. «Είμαστε σπάταλοι καθώς η ενεργειακή ένταση ανέρχεται σε 126 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου και αυτός είναι ένας λόγος που όλα τα προϊόντα αντιμετωπίζουν τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα», πρόσθεσε. Ο κ. Τσολακίδης ανέφερε ακόμα πως μεγαλύτερο μέρος του κόστους στην ενέργεια είναι η φορολογία, όπως τέλη , ΦΠΑ,ΥΚΩ, δασμοί και υπολογίζονται σε 10 δις. ευρώ. «Η ενέργεια είναι ρυπογόνα και είναι προφανές ότι το πλαίσιο αυτό επηρεάζει την ευημερία και τα θεμέλια της ελληνικής επιχειρηματικότητας» πρόσθεσε.
«Το κάθε παραγόμενο προϊόν στη χώρα μας έχει 40% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης Οικονομολόγος, πρ. Πρόεδρος Δ.Σ. Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Επεσήμανε πως το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης είναι κυρίαρχο ζήτημα για τις επιχειρήσεις όμως με την απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων δεν μπορούν να προχωρήσουν. Άρα, σύμφωνα με τον κ. Βαρλαμίτη ο σχεδιασμός πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες της επιχείρησης και στάθηκε στη δυνατότητα για συμψηφισμό της ενέργειας που παράγουν με εκείνη που καταναλώνουν. Ανέφερε πως και στις επιχειρήσεις οι ενεργειακές κοινότητες είναι παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει τις επενδύσεις.
«To να έχω πράσινη ενέργεια είναι καλό, αλλά αν οι πολίτες μου δεν μπορούν να αντέξουν την πανάκριβη ενέργεια κάνω μια τρύπα στο νερό» ανέφερε ο κ. Γιάννης Μανιάτης Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Επίσης, στάθηκε και στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, λέγοντας πως «αν δεν έχω αρκετή ενέργεια πάλι υφίσταμαι κρίση. Η Ε.Ε. επικέντρωσε τις πολιτικές της μόνο στην πράσινη ενέργεια και ξέχασε τα άλλα δύο». Το τρίτο σημείο που έθιξε είναι ότι οι ΗΠΑ νομοθέτησαν κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν εκεί. Σε αυτό η Ευρώπη δεν απαντά είπε ο κ. Μανιάτης παρά «ψελλίζει ημίμετρα και λύσεις περιστασιακές».