Πρόκειται για τον «Δυτικό Διάδρομο» μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει στο επόμενο διάστημα ο Διαχειριστής. Η διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου–Διστόμου αποτελεί ένα κομβικό έργο, η ενάρξη λειτουργίας του οποίου ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του «Ανατολικού Διαδρόμου» (Μεγαλόπολη - Κόρινθος και Κόρινθος - Κουμουνδούρος) θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση του δικτύου της Πελοποννήσου και στη δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερων φορτίων υψηλής τάσης.
Η εγκατάσταση των τελευταίων πυλώνων που απέμεναν για να τεθεί το έργο σε λειτουργία έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Η καθυστέρηση στο κρίσιμο αυτό έργο για την ανάπτυξη του συστήματος και την ενίσχυση των συνθηκών ασφαλούς στις τοπικές αντιδράσεις που εμπόδιζαν την εγκατάσταση των τελευταίων δύο πυλώνων που απέμεναν για την ηλέκτρισή του.
Το έργο μπήκε αρχικά στον «πάγο» μετά τις αντιδράσεις από πέντε μοναχές της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, που επικαλέστηκαν όχληση από τους πυλώνες που είχαν σχεδιαστεί να τοποθετηθούν κοντά στη Μονή. Ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παρακάμψει το πρόβλημα, ενώ η υπόθεση είχε πάρει ήδη τον δικαστικό δρόμο, σχεδίασε μια εναλλακτική όδευση 2,6 χλμ. και από τους πέντε αρχικά πυλώνες που προέβλεπε ο σχεδιασμός τελικά τοποθετήθηκαν επτά.
Πάντως εκτός από τον Δυτικό Διάδρομο στο πλαίσιο της έργων ανάπτυξης του συστήματος Μεταφοράς, που αποτελεί και την προϋπόθεση για την εγκατάσταση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας (Ν. Σάντα - Maritsa East). Η πρώτη είναι μέσω της γραμμής 400 kV (Θεσσαλονίκης - Blagoevgrad) και η δεύτερη θα οδηγήσει τόσο στην αύξηση του διασυνοριακού εμπορίου όσο και στην ενίσχυση της ευστάθειας της περιφερειακής αγοράς.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, κατά την παρουσίαση του τελευταίου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης 2024-2033: “Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αλβανία αλλά και τα νέα έργα αναβάθμισης του εγχώριου ηλεκτρικού Συστήματος, θα υποστηρίξουν σημαντικά τη διείσδυση πράσινης ενέργειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και θα προωθήσουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας”.