Κάνοντας άλμα κατά 28% στη χονδρεμπορική αγορά η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενες Ημέρας ξεπέρασε τα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανεβάζοντας και τη μεσοσταθμική τιμή τον τελευταίο μήνα μια ανάσα από τα 100 ευρώ.
Ειδικότερα, στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα Δευτέρα 21 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 111,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυξημένη κατά 28,05% σε σχέση με την Κυριακή όπου ήταν στα 87,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι πάνω από το μισό, αυξημένο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ετσι, η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 50,75%, του φυσικού αερίου στο 30,46% ενώ οι εισαγωγές ανέρχονται σε 8,46%. Στο 5,76% ανέρχεται η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική ζήτηση έφτασε στις 383 GWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου έφτασε στα 211,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χαμηλότερη στα 69,34 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν στα 91,49 ευρώ/MWh και αυξήθηκε στα 112,68 ευρώ/MWh τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου δεν ευνόησαν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ενισχύθηκαν οι εισαγωγές. Έτσι η συμμετοχή των ΑΠΕ τον Ιούνιο ήταν στο 33,58% και μειώθηκε στο 26,94% τον Ιούλιο. Αντιστρόφως οι εισαγωγές από 14,31% τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 17,77% τον Ιούλιο.
Υψηλή, επίσης, ήταν η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και διαμορφώθηκε σε 35,31% τον Ιούνιο και 37,27% τον Ιούλιο. Αντίθετα η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 5,58% τον Ιούνιο και στο 6,47% τον Ιούλιο. Για τον Αύγουστο πάντως η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι αυξημένη, λόγω των ανέμων, με παράλληλη μείωση σε κάποιες μέρες του ρόλου του φυσικού αερίου.
Πάντως η ανοδική τάση των τιμών και η αβεβαιότητα που καταγράφεται διεθνώς προβληματίζει ενόψει του χειμώνα τόσο τους προμηθευτές όσο και την κυβέρνηση.
Τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι επιδοτήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επί του παρόντος συνεχίζονται ωστόσο οι παρεμβάσεις αναμένεται να είναι πιο στοχευμένες με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Υπενθυμίζεται- όπως είχε αναφερθεί στην κορύφωση της κρίσης, τιμές αερίου, στο πεδίο των 200 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα, βάζουν κόστος στην οικονομία της τάξης των 12 -13 δισεκ. Προ κρίσης το κόστος ήταν στα 2 δισεκ. Επίσης τιμές στα 300 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα επιφέρουν ένα επιπλέον δυσβάσταχτο για την οικονομία κόστος της τάξης των 10 δισεκ. ευρώ.