Με την ελληνική χονδρεμπορική αγορά να κινείται σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αλλαγές που προωθούνται από του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο καθεστώς λιανικής μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.
Η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται για σήμερα Παρασκευή στα 163, 06 ευρώ/MWh οριακά χαμηλότερη σε σχέση με τα 164,45 ευρώ/MWh της Πέμπτης, όπου για τέταρτη συνεχή μέρα παρουσίασε άνοδο.
Το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα μέτρα στήριξης στους ευάλωτους όσον αφορά το ενεργειακό κόστος αλλά και το επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα θα αποτελέσουν μέρος των ανακοινώσεων που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε περίπου δύο εβδομάδες.
Ηδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει προϊδεάσει για το τέλος των οριζόντιων μέτρων στήριξης όπως γίνεται ακόμη μέχρι σήμερα με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα. Παράλληλα έχει προαναγγείλει αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο με την ένταξη των πολύτεκνων κάτι βέβαια που απορρέει από σχετική απόφαση του ΣτΕ. Επίσης, εκτός από το ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους, οι επιδοτήσεις των ενεργειακά ευάλωτων θα σχετίζονται όχι μόνο με τα εισοδήματα αλλά και με τον τόπο διαμονής και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης λόγω του ψύχους ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αφήσει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να διατηρήσουν τα μέτρα, που ελήφθησαν για τη στήριξη των καταναλωτών κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ως το τέλος του 2023. Από το 2024 και μετά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρχει νέα κρίση, τα όποια μέτρα στήριξης θα πρέπει να αφορούν μόνον σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχιας.
Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στο θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ενεργειακό τουρισμό. Όπως έχει πει «οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους». Σημειώνεται ότι το σύνολο των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από σχετική διαβούλευση, η η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) πριν από τρία χρόνια είχε καταλήξει σε μια πρόταση προς την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έναν “ενεργειακό Τειρεσία”, με βάση τον οποίον θα έμπαιναν σε μια “μαύρη λίστα” όσοι άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα, ειδικά, με την πρόταση, ο προμηθευτής θα μπορούσε, εφόσον ο πελάτης δεν προχωρούσε μετά από σχετικές ειδοποιήσεις, να ενεργοποιεί την εντολή αποκοπής της παροχής χάνοντας το δικαίωμα αλλαγής παρόχου.
Την ίδια ώρα προετοιμάζεται ο νέος Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιστολή της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου στα τέλη Ιουλίου προς τη ΡΑΑΕΥ, ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, ο χρονικός ορίζοντας έναρξης εφαρμογής του νέου Κώδικα τοποθετείται στο τέλος της χρονιάς, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Ενισχυτικά της όλη αυτής διαδικασίας λειτουργεί και ειδική εκδήλωση της ΡΑΕΕΥ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ολοκλήρωσε τον προηγούμενο μήνα κύκλο επαφών με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο προμήθειας ρεύματος ώστε σταδιακά να “κλείσει” το θέμα με τους νέους λογαριασμούς και τα τιμολόγια. Με βάση, όσα μάλιστα ανέφερε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, στόχος είναι να υπάρχει “προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας και το ασταθές περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή”.