H Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να ζητήσει από τον υπουργό Περιβάλλοντος προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων από τις οποιεσδήποτε αλλαγές, αλλά και να τεθεί ως προϋπόθεση για τα νέα έργα ΑΠΕ η δέσμευση μέρος της ισχύος τους υποχρεωτικά από βιομηχανίες.
Η ελληνική βιομηχανία την προηγουμένη διετία προχώρησε στη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων με παραγωγούς ΑΠΕ (PPΑs), προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τις απότομες μεταβολές και τις μη ανταγωνιστικές τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς.
Η ταχύτατη ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει φέρει το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στα όριά του και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απειλεί να στερήσει από τη βιομηχανία το φθηνό ρεύμα που εξασφαλίζουν οι διμερείς συμβάσεις με τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Η δυναμικότητα του δικτύου έχει εξαντληθεί, ενώ στην «ουρά» για όρους σύνδεσης βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 30 GW, μεταξύ αυτών και έργα περίπου 1,5 GW που έχουν υπογράψει διμερείς συμβάσεις με μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα 1 GW της ΔΕΗ με βιομηχανίες όπως η Βιοχάλκο, η Τιτάν και η ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει την υποχρέωση προσθήκης μπαταρίας και παράλληλα περικοπών ισχύος σε έργα ΑΠΕ 15 GW που έχουν δεσμεύσει χώρο στο δίκτυο, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Οι λύσεις που προωθεί το ΥΠΕΝ ανατρέπουν τα υφιστάμενα PPAs της βιομηχανίας με τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών και ακυρώνουν τη δυνατότητα για νέα PPAs με έργα έως και 4 GW που θα πάρουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης βάσει υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, στερώντας από τη βιομηχανία το μοναδικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Στη βάση αυτή η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ αναμένεται να αναλύσει στον υπουργό Περιβάλλοντος ποιες θα είναι οι δυνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία από ενδεχόμενη μη προστασία των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.