Η παραγωγή ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης. Η ενέργεια που παράγεται απλά θα χάνεται εάν τα δίκτυά δεν ανταποκρίνονται. Και στη βάση αυτή όλα τα κράτη σε ΕΕ και διεθνές επίπεδο αναγνωρίζουν πως είναι επείγον να προωθηθεί η επέκταση και η ψηφιοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), οι επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ανά τον κόσμο θα πρέπει τουλάχιστον να υπερδιπλασιαστούν και να υπερβούν τα 600 δισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλισθεί η επάρκεια ενέργειας. Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την ΙΕΑ, θα καλύψει μέχρι το 2040 το κόστος της επέκτασης ή αποκατάστασης δικτύων μεταφοράς ενέργειας και γραμμών διανομής, καθώς αυτά πρέπει να φτάσουν στα 80 εκατ. χιλιόμετρα.
Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αναπτύσσονται παγκοσμίως με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από ό,τι στα δίκτυα, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να απορροφήσουν την ενέργεια που παράγεται και ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές οι διαχειριστές των συστημάτων προχωρούν σε περικοπές πράσινης ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πρόσφατο ψήφισμά του έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των δικτύων και τη διασυνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών αγορών για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης. Σύμφωνα με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, θα χρειαστούν επενδύσεις 584 δισ. ευρώ για τα δίκτυα ηλεκτρισμού έως το 2030.
Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της ΙΕΑ, περιμένουν στην «ουρά» για να συνδεθούν με το δίκτυο μεταφοράς έργα ΑΠΕ ισχύος τουλάχιστον 3.000 GW, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν 30 φορές στην παραγωγική δυναμικότητα της Βρετανίας.