Ανάμεσα στα έργα εξασφάλισαν καθεστώς PCI από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας «GREGY». Πρόκειται για ένα έργο που θα μεταφέρει 3.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Για το ίδιο έργο ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION, και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt's Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας. Η Αίγυπτος έχει ανεπτυγμένο έναν μεγάλο όγκο έργων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα οποία θα προσφέρουν πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, μέσω της διασύνδεσης. Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρίες που πρωτοστατούν στο έργο βρίσκεται η εταιρία Masdar, η οποία πριν μερικά χρόνια (2019) είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ως κοινοπραξία Masdar Taaleri Generation Doo – MTG. Να σημειωθεί πως τo Μάιο 2021, η Masdar και η Taaleri Energia υπέγραψαν συμφωνία με τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους Κωνσταντακόπουλου και Βασιλάκη για τη δημιουργία ηλιακού πάρκου στη Βοιωτία ισχύος 65 MW.
Ο Όμιλος Κοπελούζου αναφερόμενος στο έργο Gregy σημείωσε πως «πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, πλήρως εναρμονισμένο με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050. Είναι πλήρως σύμφωνο με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης για την ηλεκτροδότηση των ενεργειακών συστημάτων και τον εφοδιασμό τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, με στόχο την ταχεία διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απαλλαγή της Ένωσης από τις ανθρακούχες εκπομπές».
Τη στρατηγική σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) - τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε. - επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η εταιρεία Elica - Copelouzos Group, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα - COP28 UAE στο Ντουμπάι. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συμβάλει στην αξιοποίηση του «πράσινου» δυναμικού της Αιγύπτου, προκειμένου η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού και να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση, ενώ εξυπηρετεί και τον στόχο της Ελλάδας να αναδειχθεί σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη, όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης. Σε αυτό το πλαίσιο, συνδυάζεται με τις διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και κυρίως με τον «ηλεκτρικό διάδρομο» Ελλάδας-Νότιας Γερμανίας. Να σημειωθεί πως ο ΑΔΜΗΕ υποστηρίζει το GREGY από τις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού του και συνεισφέρει με την εμπειρία και τεχνογνωσία του στην ωρίμανση αυτού του σημαντικού project.