Μειώθηκε σε σχέση με τον Οκτώβριο η χονδρική τιμή ρεύματος το Νοέμβριο, όπως και η ζήτηση και σε αυτό ευθύνονται η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Στην Ελλάδα άλλωστε δεν επικρατούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η ζήτηση. Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η ζήτηση κατέγραψε πτώση. Σε ό,τι αφορά τη χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε στα 105, 40 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Ακόμα και έτσι όμως η Ελλάδα παραμένει πολύ πιο ακριβή από χώρες όπως η Ισπανία ή την Τουρκία. Στη νότια Ευρώπη, όλες οι χώρες κατέγραψαν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα, εκτός από την Τουρκία. Η ιταλική αγορά αποτελούσε την πιο ακριβή και ακολουθούσε η χώρα μας. Οι πολύ ψυχρές θερμοκρασίες έφεραν ανοδική τάση στην ευρωπαϊκή ζήτηση ενέργειας. Σε αντίθεση δε με τη μικρή ζήτηση φυσικού αερίου το φθινόπωρο το φυσικό αέριο κατέγραψε άνοδο εν μέσω των χαμηλότερων από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές και οι τιμές σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2%. Οι αυξήσεις το τελευταίο διάστημα ερμηνευτήκαν ως φόβος για την πορεία της προσφοράς του φυσικού αερίου. Η ανησυχία όμως αυτή δεν έχει καμία σχέση με την περσινή περίοδο. Ο λόγος μεταξύ άλλων είναι ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι «γεμάτες».
Σε σχέση με το ενεργειακό μείγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας τον Νοέμβριο αποτελούσαν το 39%, το φυσικό αέριο το 25%, οι εισαγωγές το 17% και ο λιγνίτης το 10%. Το 6% αποτελούσαν τα υδροηλεκτρικά.
Πολύ μεγάλες αλλαγές δεν συναντάμε στα μερίδια των προμηθευτών ενέργειας σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.
Πηγή: Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Στο πλαίσιο αυτό από τον επόμενο μήνα θα ξέρουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα νέα τιμολόγια ρεύματος με την ενημέρωση των καταναλωτών από τους παρόχους να έχει ξεκινήσει ήδη, προκαλώντας αρκετά σχόλια. Άλλοι προμηθευτές πρότειναν τη μεταφορά των πελατών τους στο πράσινο τιμολόγιο. Άλλοι το παρουσίαζαν ως πιο ακριβό και το σύγκριναν με κυμαινόμενα τιμολόγια. Το «πράσινο» τιμολόγιο στο οποίο θα εκπέσουν όσοι δεν επιλέξουν άλλο προϊόν φαίνεται πως θα ενσωματώνει το μεγαλύτερο ρίσκο. Βέβαια, από το υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζουν πως στο τέλος θα μπορέσουν οι καταναλωτές να δουν ποιος προμηθευτής είναι πιο ακριβός και ποιος πιο φθηνός. Αυτό όμως σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε μια καθημερινή αναζήτηση.