Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT, η τελική λιανική τιμή ρεύματος στην Αθήνα τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 19,47 λεπτά/KWh μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Αντίθετα η λιανική τιμή φυσικού αερίου στην Αθήνα είναι αυξημένη κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παραμένοντας ωστόσο στις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο αλλά και μια από τις μόλις τέσσερις πόλεις που αυξήθηκε η τιμή, αφού ο μέσος όρος είναι μειωμένος κατά 2%.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι εκτός από την Αθήνα αύξηση κατά 17% καταγράφεται στο Βερολίνο και 5% στη Μαδρίτη ενώ η μεγαλύτερη μείωση στη λιανική τιμή φυσικού αερίου καταγράφεται στη Βιέννη (11%), και ακολουθούν το Λονδίνο (8%), η Λισαβόνα και η Ρίγα (7%), το Αμστερνταμ, Λουξεμβούργο, Παρίσι και Ταλίν (4%) και μείωση 3% σε Ρώμη και Ζάγκρεμπ.
Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ο μέσος όρος των 27 πρωτευουσών στην Ευρώπη ήταν στα 23,93 λεπτά/Kwh και στις 33 ευρωπαϊκές πόλεις στα 22,95 λεπτά/KWh. Η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν σημαντικά χαμηλότερη στα 19,74 λεπτά/KWh.
Με βάση τα στοιχεία της HEPI, καταγράφεται αύξηση της τιμής κατά 7% στο Όσλο, τιμής 2% στο Λουξεμβούργο, αύξηση τιμής 2% στη Λευκωσία. Μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφηκαν κατά 13% στην Κοπεγχάγη, 7% στο Λονδίνο, κατά 3% στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη και κατά 3% στη Βιέννη. Πτώση 2% εκτός από την Αθήνα είχαν και οι τελικές τιμές ρεύματος για τους καταναλωτές στη Ρώμη και στο Βίλνιους.
Η μέση ευρωπαϊκή τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει την πτωτική της τάση, σημειώνοντας μείωση 2% τον Απρίλιο. Στις περισσότερες από τις υπό εξέταση πρωτεύουσες, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με μόνο 5 αγορές να παρουσιάζουν κάποιο βαθμό αύξησης των τιμών.
Στη μηνιαία έρευνα της Hepi γίνεται αναφορά και στα σταθερά τιμολόγια, όπου σημειώνεται ότι πριν την ενεργειακή κρίση τα σταθερά τιμολόγια με τα κυμαινόμενα δεν είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Η κρίση ανέστρεψε την κατάσταση και όπου είχαν διατηρηθεί σταθερά τιμολόγια, οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες από τα μεταβλητά τιμολόγια ρεύματος.
Ωστόσο, αυτή η τάση φαίνεται να αντιστρέφεται πάλι, καθώς τον Απρίλιο αριθμός των σταθερών προσφερόμενων συμβάσεων φαίνεται να αυξάνεται ενώ
Η μέση τιμή τους είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση μεταβλητή τιμή μόνο κατά 0,92 €/kWh.