Η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην αγορά της επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 12% στα 68,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 79,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα την προηγούμενη ημέρα. Η συνεισφορά των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι στο 57,85%, του φυσικού αερίου στο 26,08%, το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών έφτασε στο 4,06%, οι εισαγωγές στο 7,33% και ο λιγνίτης στο 0,11%. Η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 102,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η χαμηλότερη στα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η εικόνα αυτή ως προς τις χαμηλότερες τιμές στη διάρκεια 24ωρου ήταν τελείως διαφορετική λίγες ημέρες πριν όταν η υπερπροσφορά ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση διαμόρφωναν μηδενικές τιμές. Αλλωστε η διαμόρφωση αρνητικών τιμών και στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πλέον γεγονός.
Για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά καταγράφηκε αρνητική τιμή στις 7 Απριλίου και συγκεκριμένα για μια ώρα, στις 3 το μεσημέρι, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε -0,01 ευρώ/MWh. Πλέον το φαινόμενο γίνεται συχνότερο. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκαν πολλές ώρες με μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.
Ρεκόρ σημειώθηκε κατά την Κυριακή των Βαϊων (28/4) με 11 ώρες αρνητικές και μηδενικές τιμές μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη οριακή τιμή ημέρας να υποχωρήσει στο -1,02 ευρώ/MWh , που είναι και τη κατώτερη οριακή τιμή, που έχει σημειωθεί ως σήμερα. Πολύ χαμηλή, στα 21,53 ευρώ ήταν και η μέση οριακή τιμή, με τη δεύτερη χαμηλότερη της εβδομάδας που πέρασε να καταγράφεται την 1η Μαΐου στα 35,31 ευρώ/MWh, όταν επί οκτώ ώρες διαμορφώνονταν στην αγορά μηδενικές τιμές.
Συνολικά, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν 26 ώρες με μηδενικές/αρνητικές τιμές, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το 11ωρο της 28ης Απριλίου. Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως συμβαίνει από τις πρώτες μεσημβρινές ως τις απογευματινές ώρες, όταν τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν στο φουλ, ανάλογα με το επίπεδο της ζήτησης.
Πρόκειται για μία κατάσταση μόνιμη πλέον σε όλη την Ευρώπη, αφού η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μάλιστα το φαινόμενο επιδεινώνεται συνεχώς, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.
Δεδομένων και των προβλημάτων στα δίκτυα, με την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, οι Διαχειριστές οδηγούνται σε υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής των ΑΠΕ, πράγμα που μαζί με τις μηδενικές/αρνητικές τιμές θέτει ήδη σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον των επενδύσεων. Ήδη αρκετά έργα, ειδικά τα πιο μικρά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες εμφανίζοντας συχνά απρόθυμες να προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η μέση οριακή τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο χρονικό διάστημα από την 1η ως και σήμερα 10 Μαΐου διαμορφώνεται στα 69,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά για το διάστημα από την Κυριακή 28 Απριλίου ως σήμερα η μέση οριακή τιμή διαμορφώθηκε στα 64,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την κατώτερη τιμή στο -1,02 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την ανώτερη στα 160,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα.