Η νέα πολιτική του ΥΠΕΝ εστιάζεται αφενός στην τιμολόγηση του ηλεκτρισμού στην αγορά και αφετέρου στην εφαρμογή φθηνότερου νυχτερινού τιμολογίου.
Στη κατεύθυνση αυτή κινείται η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και η κατάργηση των έναντι λογαριασμών, καθώς και τα πορτοκαλί ή δυναμικά τιμολόγια ρεύματος από όλους τους προμηθευτές. Συμπληρωματικά η αλλαγή των ωρών του νυχτερινού τιμολογίου για τους καταναλωτές που ήδη έχουν τους αντίστοιχους μετρητές θα λειτουργήσει τόσο προς όφελος των καταναλωτών όσο και στη διαχείριση των αιχμών της παραγωγής που σημειώνεται πλέον στη διάρκεια της ημέρας λόγω των φωτοβολταϊκών.
Η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα όπως είναι γνωστό έχει διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από περικοπές της παραγωγής, εξαγωγές ενέργειας επί ζημία, αλλά και κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων φυσικών ροών προς τις γειτονικές χώρες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που επεξεργάστηκε το the green tank περικόπηκαν 308 GWh ΑΠΕ συνολικά με αποτέλεσμα οι περικοπές του Απριλίου να ξεπεράσουν τις συνολικές απορρίψεις του 2023.
Η αποφυγή αυτών των περικοπών θα ήταν ικανή να μηδενίσει σχεδόν (-81%) το σύνολο των καθαρών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το πρώτο τετράμηνο του 2024 (380 GWh) ή να μειώσει το μερίδιο του ορυκτού αερίου, αυξάνοντας παράλληλα αυτό των ΑΠΕ.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα κατάσταση, το ΥΠΕΝ έχει διαμορφώσει ένα πακέτο παρεμβάσεων αρχής γενομένης από την μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος, μέτρο που εκτιμάται ότι θα περιορίσει δραστικά τις ρευματοκλοπές, λειτουργώντας επίσης θετικά ως προς τη συγκράτηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα στόχος του ΥΠΕΝ είναι η εφαρμογή των «πορτοκαλί» δυναμικών τιμολογίων ρεύματος, που θα πρέπει να προσφέρει το σύνολο των προμηθευτών. Προηγούμενως ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να πιστοποιήσει τις ώρες της υπερπαραγωγής ενέργειας, αλλά και τις ώρες της μεγαλύτερης κατανάλωσης, ώστε ο συνδυασμός των δυο να οδηγήσει σε τιμολόγια που θα είναι φθηνότερα τις ώρες της υπερπαραγωγής και ακριβότερα τις ώρες που η παραγωγή είναι περιορισμένη.
Πηγές του ΥΠΕΝ σημειώνουν ότι είναι ευθύνη των προμηθευτών να διαμορφώσουν δυναμικά τιμολόγια. Από την πλευρά τους οι προμηθευτές θεωρούν ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο στην όλη διαδικασία, κυρίως μέσω της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ έχει παραλάβει ήδη και ξεκινά να τοποθετεί, κυρίως σε επιχειρήσεις και μεγάλα κτίρια, τους πρώτους έξυπνους μετρητές στο πλαίσιο του πιλοτικού διαγωνισμού που διενήργησε. Πρόκειται για 360.000 έξυπνους μετρητές που θα προμηθευτεί ο Διαχειριστής από την κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Όσο δε για το μεγάλο διαγωνισμό της αντικατάστασης 7,5 εκατ. μετρητών, αυτός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Έτσι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ στην πρώτη φάση τα δυναμικά τιμολόγια θα αφορούν τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, αλλά και μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση που διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές.
Ήδη σήμερα το 45% με 50% του ηλεκτρικού φορτίου προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης και μεγάλους καταναλωτές της χαμηλής τάσης που έχουν εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέραν αυτών περίπου 1,5 εκατ. οικιακοί καταναλωτές διαθέτουν ήδη διζωνικό μετρητή κατανάλωσης (το γνωστό ως «νυχτερινό» μετρητή) που παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής δύο διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου.
Έτσι με την αλλαγή αυτού του 1,5 εκατ. μετρητών και τους 360.000 νέους έξυπνους μετρητές που έχει στη διάθεση του ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου το φορτίο για το οποίο θα μπορούν να εφαρμοστούν δυναμικά τιμολόγια θα φθάσει στο 55% με 60%.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το «νυχτερινό» τιμολόγιο ισχύει από την 1η Μαΐου μέχρι και 31 Οκτωβρίου στο διάστημα 23.00 με 07.00 ενώ από την 1η Νοεμβρίου μέχρι 30 Απριλίου ισχύει από τις 15.00 έως τις 17.00 και από τις 02.00 έως τις 08.00.