Πληθωρισμός: Πόσο έπεσαν οι τιμές της ενέργειας και πόσο αυξήθηκαν τα καύσιμα σε σχέση με πέρυσι

Πληθωρισμός: Πόσο έπεσαν οι τιμές της ενέργειας και πόσο αυξήθηκαν τα καύσιμα σε σχέση με πέρυσι
Τρίτη, 11/06/2024 - 07:57

Σε ανοδική τροχιά κινούνται σε σχέση με πέρυσι οι τιμές των καυσίμων συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού πρόσημου στον πληθωρισμό σε αντίθεση με την ενέργεια που σε σχέση με πέρυσι έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν χθες ο πληθωρισμός τον Μάιο υποχώρησε στο 2,4% από το 3,1% του Απριλίου, με τις τιμές στα τρόφιμα να συνεχίζουν να αυξάνονται με 3,1% δηλαδή με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο πληθωρισμό. Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να επιδρούν πτωτικά για τον πληθωρισμό με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράφει μείωση κατά 13,8% και την τιμή φυσικού αερίου να καταγράφει πτώση 11,8% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που είναι πλέον εκτός εποχής καταγράφει αύξηση κατά 6,3% και τα τελικά προϊόντων πετρελαίου δηλαδή βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και λιπαντικά εμφανίζουν αύξηση 5,4%.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει μείωση κατά 0,3%. Σε αντίθεση με τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση τα καύσιμα και τα λιπαντικά έχουν μείωση σε αντίθεση με το φυσικό αέριο που είναι αυξημένο. Ειδικότερα το φυσικό αέριο τον Μάιο ήταν αυξημένο κατά 4,6% σε σχέση με τον Απρίλιο. Στον ηλεκτρισμό αποτυπώνεται μείωση σε ένα μήνα της τάξης του 3,8% ενώ στα καύσιμα και λιπαντικά η μείωση είναι οριακή και διαμορφώνεται στο -1,6%.

Τον πληθωρισμό πυροδότησαν για άλλη μια φορά τα τρόφιμα αλλά με τις αυξήσεις να επιβραδύνονται σημαντικά σε σχέση με τους άλλους μήνες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφοντα στο ελαιόλαδο με 56,8% τα νωπά ψάρια με 12,6%, ενώ αυξήσεις πάνω από το μέσο πληθωρισμό εμφανίζονται επίσης στο Μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμοί φρούτων (7,7%) και τα αλκοολούχα ποτά.

Τα νωπά φρούτα είχαν οριακή αύξηση κατά 1,7% τα νωπά λαχανικά 1,2%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 2,3%, την ώρα που τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είχαν μείωση κατά 1,9% το ψωμί και τα δημητριακά κατά 0,9%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν αυξήσεις τιμών πολύ υψηλότερες από το μέσο πληθωρισμό στα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%, στο πακέτο διακοπών κατά 10,9%, στα Εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία - κυλικεία, κατά 5,3% στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα και στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων κατά 5,6%.

Σε μηνιαία βάση η πτώση του πληθωρισμού κατά 0,3% οφείλεται στις μειώσεις κατά:

  • 0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά ψάρια, γιαούρτι.
  • 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο.
  • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
  • Και από τις αυξήσεις κατά 0,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης και 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία καφενεία-κυλικεία.