Ηλεκτροπαραγωγή: Ρεκόρ δεκαετίας στην καθαρή ενέργεια στο πρώτο πεντάμηνο

Ηλεκτροπαραγωγή: Ρεκόρ δεκαετίας στην καθαρή ενέργεια στο πρώτο πεντάμηνο
Τετάρτη, 03/07/2024 - 07:55

Ρεκόρ δεκαετίας σημείωσε το μερίδιο της καθαρής ενέργειας, ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Με 11,460 GWh, η καθαρή ενέργεια ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 19.8% σε σχέση με το πρώτο πεντάμηνο του 2023 (9,566 GWh). Μάλιστα, ξεπέρασε κατά 1,844 GWh την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (9,615 GWh), η οποία σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 15.8% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο. Η διαφορά των 1,844 GWh υπέρ της καθαρής ενέργειας διευρύνθηκε το 2024 σε σχέση με το 2023, όταν η καθαρή ενέργεια είχε ξεπεράσει τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά κατά 1,265 GWh.

Τα σχετικά στοιχεία, παραθέτει το the GreenTank στη μηναία ανάλυση για τις τάσεις ηλεκτροπαραγωγής. Όπως προκύπτει η καθαρή ενέργεια κάλυψε για πρώτη φορά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους περισσότερη από τη μισή ζήτηση (53.8%), ενώ το μερίδιό της στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή ήταν 54.4%. Οι ΑΠΕ (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά) κυριάρχησαν στην κάλυψη της ζήτησης με μερίδιο 47.2%, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά είχαν μερίδιο 6.7%. Την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης ανάμεσα στα ορυκτά καύσιμα είχε το ορυκτό αέριο με μερίδιο 33.4%, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μερίδιο της δεκαετίας για την περίοδο του πενταμήνου. Ακολούθησε ο λιγνίτης με 6.1% και το πετρέλαιο με 5.6%. Οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν μόλις το 1% της ζήτησης, το χαμηλότερο μερίδιο της δεκαετίας.

Μάλιστα ο Μάιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος καθαρά εξαγωγικός μήνας ενώ αν είχαν αποφευχθεί οι περικοπές ενέργειας η Ελλάδα θα ήταν για πρώτη φορά στο πεντάμηνο καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το GreenTank το μερίδιο των ΑΠΕ θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν περικοπές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο ΑΔΜΗΕ, περικόπηκαν 430 GWh ΑΠΕ συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Από αυτές 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Οι υπόλοιπες 49 GWh περικόπηκαν τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, στις 5 Μαΐου σημειώθηκε υψηλό περικοπών ΑΠΕ για τον μήνα Μάιο με 23.8 GWh, ενώ στη δεύτερη θέση ήταν οι περικοπές της 1ης Μαΐου (20.5 GWh)

Η αποφυγή αυτών των περικοπών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους θα ήταν ικανή να εξαλείψει πλήρως τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, εφόσον το πεντάμηνο του 2024 οι συνολικές καθαρές εισαγωγές (203 GWh) ήταν χαμηλότερες από τις περικοπές. Επομένως, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή και να μειώσει το μερίδιο του ορυκτού αερίου, αυξάνοντας παράλληλα αυτό των ΑΠΕ. Εναλλακτικά, η πλήρης αξιοποίηση όλων των ΑΠΕ μέσω υποδομών αποθήκευσης θα μπορούσε να περιορίσει κατά την ίδια ποσότητα (430 GWh) τη χρήση ορυκτού αερίου, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.