Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια μπλε τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα πράσινα

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια μπλε τιμολόγια είναι φθηνότερα από τα πράσινα
Τετάρτη, 03/07/2024 - 07:50

Μπλε έγινε ο δυναμικός πίνακας της ΡΑΑΕΥ με τις νέες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου, που αναρτώνται με αύξουσα σειρά.

Οι αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές με μέση τιμή αύξησης στο 9% άλλα και κάποιες μειώσεις από προμηθευτές, ανέδειξαν ως φθηνότερα τα μπλε τιμολόγια, όσα παραμένουν στην αγορά και δεν έχουν αποσυρθεί από τους προμηθευτές.

Ετσι, οι καταναλωτές με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν επτά επιλογές προγραμμάτων σταθερών τιμολογίων εξάμηνης ή 12μηνης διάρκειας με κλειδωμένη τιμή χαμηλότερη από το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο του Ιουνίου, που είναι της ΔΕΗ και το αμέσως επόμενο φθηνότερο που είναι της εταιρείας Φυσικό Αέριο.

Ωστόσο ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι το πάγιο που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 9,90 ευρώ τον μήνα, κάτι που μπορεί να εξανεμίζει το όφελος από το μειωμένο κόστος της κιλοβατώρας που θα ωφεληθεί ο καταναλωτής από το σταθερό τιμολόγιο. Ανάλογη προσοχή θέλει και το γεγονός ότι υπάρχει η χρονική δέσμευση και ενδεχόμενη αποχώρηση σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των τιμών επιβαρύνεται με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ τα φθηνότερα μπλε τιμολόγια είναι:

  • Protergia, το πρόγραμμα Οικιακό Ν - Value Safe (6μηνο προϊόν) με τελική χρέωση κιλοβατώρας στα 9,5 λεπτά του ευρώ. Το μηνιαίο πάγιο είναι στα 9,90 ευρώ.
  • ΗΡΩΝ με το πρόγραμμα Fix Genius Home 3 και τελική τιμή προμήθειας 9,92 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 9,50 ευρώ τον μήνα.
  • Volton: Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά το πρόγραμμα VOLTON BLUE FIXED 6M_JUNE24 (6μηνο προϊόν) με χρέωση 9,98 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο στα 9,90 ευρώ.
  • ΗΡΩΝ: Διαθέτει άλλο ένα πρόγραμμα σταθερό, το Home Fix 4, με τελική τιμή χρέωσης και προϋποθεση συνέπειας στα 11,60 λεπτά. Το πάγιο διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ τον μήνα.
  • ΔΕΗ: Με μηνιαίο πάγιο στα 3,5 ευρώ τον μήνα η εταιρεία διαθέτει στην αγορά το πρόγραμμα My Home Online (για συμβάσεις από 1/4) με χρέωση 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η χρέωση για νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • ΔΕΗ: Η εταιρεία διαθέτει και ένα δεύτερο πρόγραμμα μπλε τιμολογίου, My Home Enter (για συμβάσεις από 1/4), που έχει χρέωση 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • ΖΕΝΙΘ: Με το πρόγραμμα Power Home Direct η εταιρεία παρέχει τελική χρέωση προμήθειας 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στην οποία συμπεριλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας. Το μηνιαίο πάγιο είναι στα 7 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα πράσινα τιμολόγια η αγορά κινήθηκε συγκρατημένα τον Ιούλιο με την αύξηση μεσοσταθμικά να κινείται στο 9% μετά από την εκτίναξη του Ιουνίου αλλά και μειώσεις από βασικούς προμηθευτές όπως Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison, που μείωσαν τιμές μέχρι και 3,9%.

ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο «έβαλαν πλάτη» περιορίζοντας τις ανατιμήσεις που έφερε η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής στο χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούνιο κατά 22%, παρέχοντας εκπτώσεις και απορροφώντας σημαντικό κόστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος διαμορφώνει υψηλές τιμές για τα τιμολόγια του Αυγούστου όταν οι τρείς πρώτες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δίνουν πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και όταν η ΤΕΑ του Απριλίου ήταν στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τον Ιούνιο έφτασε μια ανάσα από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.