Metlen: «Δύναμη πυρός» η ενέργεια- Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος η Ιταλία

Metlen: «Δύναμη πυρός» η ενέργεια- Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος η Ιταλία
Τρίτη, 09/07/2024 - 08:18

Ως δεύτερη βάση ιεραρχεί η Metlen την Ιταλία, χώρα στην οποία, διαβλέποντας σημαντικές ευκαιρίες, θα επιδιώξει να καθιερώσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μοντέλο δραστηριότητας.

Η επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου δραστηριότητας καταρχήν στην Ιταλία, μια μεγάλη αγορά, διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα αλλά και σε αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία, αποτελούν τους επόμενους στόχους του ενεργειακού τομέα της Metlen.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της εταιρείας, κ. Γιάννης Καλαφατάς σε δημοσιογραφική εκδήλωση, η Metlen έχει μια πολύχρονη παρουσία στη γειτονική χώρα και θα επιδιωχθεί το περαιτέρω άνοιγμα σε μια αγορά που υπάρχουν περί τους 600 προμηθευτές με το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προμήθειας να συγκεντρώνεται σε 10. «Επομένως υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης στην αγορά» σημείωσε.

Στα ραντάρ της Metlen βρίσκονται όλες οι πιθανές ευκαιρίες για την επέκταση της δραστηριότητάς της τόσο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου, με το ενδεχόμενο εξαγορών να είναι ανοιχτό. Σημειώνεται ότι η Metlen έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες για φωτοβολταϊκά στην Ιταλία με συνολική ισχύ 2 GW και μελετά σε βάθος την αγορά για να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία. Ο κ. Καλαφατάς εξήγησε ότι η ιταλική αγορά είναι συνδεδεμένη με την ελληνική και έχει πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται μεταξύ 250-300 GWh, σε σύγκριση με τα 48-49 GWh της ελληνικής αγοράς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Metlen εξετάζει προοπτικές εξαγορών με στόχο την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως σε καταναλωτές με σημαντικό μέγεθος όπως βιομηχανικοί ή εμπορικοί. «Η προσέγγιση μας στην αγορά της Ιταλίας είναι να φτάσουμε μέχρι τον τελικό καταναλωτή κατά αναλογία του μοντέλου. Το κρίσιμο είναι να έχεις παρουσία στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, μοντέλο που είχε υποχωρήσει συνολικότερα όλα τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Καλαφατάς.

Επανέλαβε ότι στόχος της Metlen είναι να αποκτήσει τον έλεγχο του 30% της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα έως το τέλος του 2026, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών. Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά παραμένει "κλειστή" καθώς ο κυρίαρχος παίκτης ελέγχει το 70% της λιανικής, σημειώνοντας ότι αυτό θα αλλάξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Metlen καλύπτει σήμερα το 18% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού και, όσον αφορά το φυσικό αέριο, το 2023 εισήγαγε το 23% των συνολικών ποσοτήτων που ήρθαν στη χώρα από διάφορες πηγές και έφερε το 50% των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας, κυρίως λόγω των περιορισμένων θέσεων για εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων και του κόστους. Εξήγησε ότι, αν και κατασκευάζονται πλέον φθηνότερες και πιο αξιόπιστες ανεμογεννήτριες στην Κίνα, το πρόβλημα της χωροθέτησης παραμένει. Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των τιμών του TTF, σημείωσε τη μεγάλη μεταβλητότητα και την αδυναμία πρόβλεψης, επισημαίνοντας ότι η Metlen έχει επιλέξει το μοντέλο της καθετοποίησης για να διαχειριστεί τις αβεβαιότητες των τιμών. Τόνισε πώς η επιστροφή στα βασικά είναι χαρακτηριστικό της εποχής, δηλαδή να είναι μια εταιρεία καθετοποιημένη και να έχει πελατειακή βάση. Για να παραμείνει κάποιος στην αγορά σε περιόδους αβεβαιότητας, χρειάζεται ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος και ευελιξία.

Εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό πυλώνα της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του συστήματος, την ενεργειακή ασφάλεια και τις εφεδρείες. Σημείωσε επίσης ότι σε ένα ηλεκτρικό σύστημα γεμάτο με στοχαστικές ΑΠΕ, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο.

Η ενέργεια, αποτελεί τη δύναμη πυρός της Metlen με τον τομέα των φωτοβολταΪκών, ένας κλάδος που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια να δίνει το 25-30% της κερδοφορίας.

«Την τελευταία πενταετία αναπτυχθήκαμε παντού μέσω του solar με ένα πρόγραμμα αρκετά συνεκτικό ώστε να υπάρχει monitoring και να μην ξεφεύγουν οι δείκτες. Δεν ξεκινάμε επένδυση αν δεν έχουμε συγκεκριμένες fix τιμές για να πουλήσουμε για 15 χρόνια. Επίσης συνάπτουμε δανεισμό πάνω στο asset και επομένως δεν βαραίνει την εταιρεία. Είναι ένα μοντέλο αρκετά ασφαλές, όπως ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο Χρήστος Γαβαλάς, Chief Treasury Officer της Metlen.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβαλάς η Metlen με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, που ισούται με το 5% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού Χρηματιστηρίου ενώ έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν το 52% των μετοχών της.

Σημειώθηκε ότι με βάση τη σημερινή της κεφαλαιοποίηση, η εταιρεία βρίσκεται στη θέση 80 του δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ενώ με βάση την κερδοφορία της, η θέση που της αντιστοιχεί είναι περίπου στο 50. Όπως τονίστηκε, σήμερα το P/E της Metlen στο ελληνικό Χρηματιστήριο είναι 8 ενώ το P/E στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι 12, κάτι που δίνει στην εταιρεία περιθώριο αύξησης της μετοχής της κατά 50%.