Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τον Σεπτέμβριο στον “αέρα” το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τον Σεπτέμβριο στον “αέρα” το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου
Τετάρτη, 10/07/2024 - 09:10

Σε δέσμη ανακοινώσεων πάνω σε πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη Ρόδο και τη Δωδεκάνησο συνολικά, με πρωτεύον αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική χώρα, προέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι το προσεχή Σεπτέμβριο θα βγει στον "αέρα" o διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με καλώδιο, και συγκεκριμένα μέσω της Κορίνθου όπου είναι ήδη έτοιμο το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (KYT) το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα και έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την εκπόνηση απο τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος προγράμματος για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού των ελαφιών dama- dama της Ρόδου, ενώ σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα "The Rhodes Co - Lab" ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο project, με δράσεις που θα συνδυάζουν υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες με σημαντική εξοικονόμηση ύδατος, συμβάλλοντας στον στόχο να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας στον τουρισμό.

Ειδικότερα για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Προχωρούμε πολύ σύντομα στο επόμενο βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο θα βγει στον "αέρα" διαγωνισμός για το καλώδιο. Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση η οποία θα δώσει ενεργειακή ασφάλεια και θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη αξιοποίηση των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στο Αιγαίο. Όταν ολοκληρωθεί η διασύνδεση, τότε μιλάμε για μια καινούργια πραγματικότητα». Διαβεβαίωσε ότι σε συνδυασμό με τη διασύνδεση «θα υπάρχει πάντα, είτε με ψυχρή εφεδρεία είτε με μπαταρίες ή με συνδυασμό μπαταριών και ψυχρής εφεδρείας, απόλυτη ενεργειακή κάλυψη των νησιών».

Για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών της Ρόδου, για την διαχείριση του οποίου αρμόδιο είναι το ΥΠΕΝ, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Το ελάφι της Ρόδου είναι πολύ σημαντικό. Επλήγη τα τελευταία χρόνια και ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την αλληλεπίδραση με τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ώστε να έχουμε έναν πληθυσμό βιώσιμο που να ζει στις δικές του περιοχές, οι οποίες είναι επίσης προστατευόμενες. Ο πληθυσμός πρέπει να είναι βιώσιμος και αυτό σημαίνει να αποφεύγουμε και τον υπερπληθυσμό. Διότι ένας από τους κινδύνους στις μικρές περίκλειστες από θάλασσα περιοχές είναι ο υπερπληθυσμός, ο οποίος μπορεί να κάνει πολύ κακό σε ένα είδος όπως το dama dama, διότι εξαντλεί τους φυσικούς πόρους τους οποίους έχει το ελάφι».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «θα προηγηθεί μελέτη για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών και πόσο επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού. Το βέβαιο είναι ότι θα ληφθούν μέτρα διαχωρισμού των ελαφιών από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αν η μελέτη δείξει ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού, θα πρέπει να δούμε ήπια μέτρα του πληθυσμού».

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ στο Πρόγραμμα "The Rhodes Co - Lab", ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Διάθεσή μας είναι το Πρόγραμμα αυτό να περιλάβει και δράσεις εξοικονόμησης νερού σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, με στόχο να μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια και ακόμη καλύτερης ποιότητας -γιατί θα είναι πιο πράσινη- τουριστική υπηρεσία με λιγότερο νερό. Αυτό το πρόγραμμα εμείς ως υπουργείο, στο πρακτικό επίπεδο, έχουμε τη διάθεση και τη βούληση να ενισχύσουμε και οικονομικά. Το θεωρούμε ένα υπόδειγμα το οποίο, έχοντας και τη σφραγίδα διεθνών φορέων, θα λειτουργήσει και ως παράδειγμα για όλη τη νησιωτική χώρα».

Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος λέγοντας:

«Είναι εξαιρετική είδηση για μας κύριε υπουργέ, η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου και σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση σε αυτό τον στόχο. Η συνεργασία μας ήταν πάντοτε αποδοτική. Η διασύνδεση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα για το μέλλον των νησιών.

Η συνεργασία μας στο Πρόγραμμα "The Rhodes Co - Lab" επίσης είναι πολύ σημαντική και για μας είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι το καθ' ύλιν αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται και το αγκαλιάζει και βεβαίως θα δουλέψουμε μαζί στο πρόγραμμα για το νερό.

Για τα ελάφια περιμένουμε τους συνεργάτες σας και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου να ολοκληρώσουν το πλάνο των δράσεων και θα είμαστε στο πλευρό σας και στην υλοποίηση, αν χρειαστεί και στη χρηματοδότηση, θα το κάνουμε με πολλή χαρά».

Ο κ. Χατζημάρκος, δεν παρέλειψε να εξάρει τη συνεργασία του με τον κ. Σκυλακάκη και με την ιδιότητά του ως υπουργού Οικονομικών, τη υπογραφή του οποίου φέρει η ένταξη του έργου της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ με την σημερινή του ιδιότητα ως υπουργού Περιβάλλοντος, έκανε ειδική αναφορά στην εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων των νησιών.

«Όλα τα ειδικά πολεοδομικά και όλα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εκπονούνται στη χώρα μας, μια συζήτηση δεκαετιών, επιτέλους βρέθηκε μια κυβέρνηση που αγνοεί το πολιτικό κόστος και προχωράει αποφασιστικά σε κάτι το οποίο είναι απολύτως καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας. Είναι προφανές ότι στηρίζουμε αυτό το έργο και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που επιτέλους εκπονείται στη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης ευχαρίστησε τον κ. Σκυλακάκη για τη συμβολή του ως υπουργός Οικονομικών στο μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Εθνικού Θεάτρου και προσέθεσε: «Θεωρώ όμως ότι και ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ακόμα πιο σπουδαίος και πιο σημαντικός ο ρόλος και η εργασία σας. Το λέω αυτό, διότι ζούμε σε ένα νησί το οποίο οικονομικά στηρίζεται κατά πολύ και στο περιβάλλον και στην ενέργεια. Η Ρόδος ήταν πάντα ένα νησί "πράσινο", το οποίο κατάφερε να προσελκύσει εκατομμύρια επισκέπτες εδώ δεκαετίες για το φυσικό του κάλλος. Να πω λοιπόν ότι, χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει επόμενη μέρα, χωρίς περιβάλλον ακόμα λιγότερο. Αρα είναι πολύ σπουδαίο το έργο σας και πολύ σημαντικό που βρίσκεστε σήμερα εδώ, με τα καλά νέα που ακούσαμε».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, προσκεκλημένοι του CEO της Nova Παναγιώτη Γεωργιόπουλου, μετέβησαν στην Κοιλάδα των Πεταλουδών για την ανακοίνωση της έναρξης του έργου Smart ForestRhodes (τοποθέτηση συστήματος ICT πυρανίχνευσης στην περιοχή «Πεταλούδες») στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της Nova.