Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου: Άλλο ένα βήμα για να «ξεμπλοκάρει» το έργο

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου: Άλλο ένα βήμα για να «ξεμπλοκάρει» το έργο
Παρασκευή, 20/09/2024 - 06:31

Αισιοδοξία ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου θα προχωρήσει εκφράζει η κυβέρνηση μετά την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

«Ηταν μια καλή μέρα η σημερινή για το έργο αυτό» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του αναφερόμενος στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εδώ αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι σήμερα η συνάντηση αυτή, ήταν μια συνάντηση που οδήγησε σε περαιτέρω πρόοδο. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζει η Κύπρος την ανάγκη να επενδύσει στην εταιρία κατασκευής και διαχείρισης του καλωδίου. Εδώ έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, περί γεωπολιτικών λόγων που καθυστερούν, μπλοκάρουν το έργο» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα είναι ξεκάθαρα οικονομικό, ενός δίκαιου επιμερισμού του κόστους.

Πάντως, ο Κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης το συντομότερο δυνατόν, και «αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».

Ηδη καταβάλλονται έντονες προσπάθειες να καταγραφούν τα σχέδια των ρυθμιστικών πράξεων, ώστε εν συνεχεία η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δώσει το “πράσινο φως”. Όλα αυτά μετά τις αμοιβαίες υποχωρήσεις των δυο πλευρών την ώρα που λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Nexans, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου. Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

Επίσης, η ανακοίνωση τονίζει ότι και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λακωνικά πάντως το Μέγαρο Μαξίμου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Να σημειωθεί ότι, με βάση πληροφορίες, η Κυπριακή πλευρά δέχτηκε παράταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου(premium WACC) για περίοδο 17 χρόνων και όχι 12, όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση, ενώ η Ελληνική πλευρά φαίνεται να δέχεται αλλαγές στον ισόποσο επιμερισμό 50%-50% της γεωπολιτικής ευθύνης ως προς την ανάκτηση από το φορέα υλοποίησης των δαπανών από ενδεχόμενή εμπλοκή του έργου, για λόγους ανωτέρας βίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα αρχικά συμφωνηθέντα η ανάκτηση του κόστους του έργου θα ξεκίναγε από 1/1/2025. Στην περίπτωση της Κύπρου το ποσό υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από το 2025 έως και το 2029, συνολικά 125 εκατ. ευρώ, και θα το κατέβαλε το Κυπριακό κράτος από τα δικαιώματα ρύπων.