ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ: Συναντήσεις με εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτη Φλώρινας και στελέχη της Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ: Συναντήσεις με εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτη Φλώρινας και στελέχη της Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας
Πέμπτη, 03/10/2024 - 10:25

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, σειρά ενημερωτικών συναντήσεων στην περιοχή της Φλώρινας ενόψει της απόσυρσης της λιγνιτικής μονάδας (ΑΗΣ) Μελίτης, στο πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων σχετικά με την απολιγνιτοποίηση και τη δραστική μείωση ή κατάργηση της χρήσης λιγνίτη ως κύρια πηγή ενέργειας.

Η απολιγνιτοποίηση προκαλεί οικονομικές αναταράξεις, ειδικά σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου ο λιγνίτης αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια έναν σημαντικό κλάδο της εθνικής και τοπικής οικονομίας.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την επικείμενη παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, η οποία επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους στις περιοχές αυτές.

Το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ πραγματοποίησε, για το λόγο αυτό, ενημερωτική και διαλογική συγκέντρωση με τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσης εποικοδομητικές συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Αμανατίδη και τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλειο Γιαννάκη, με επίκεντρο τα ζητήματα που προκύπτουν από την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και εν γένει την απολιγνιτοποίηση.

Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικών και πολιτικών που θα εξασφαλίσουν μια βιώσιμη ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη και τη σταθερότητα.